Ziarna miękkiej, zielonej soczewicy.
Kosteczki cebuli i plasterki pieczarek.
Kawałeczki podsmażonego boczku.
A całość mocno oprószona szczypiorkiem.
Łatwe, szybkie i smaczne danie.
Polecam!
Składniki:
- 250 g zielonej soczewicy;
- 2 średnie cebule;
- 500 g pieczarek;
- 100 g boczku wędzonego w plastrach;
- 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym;
- Pęczek szczypiorku;
- 1 łyżka oleju;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę zalać zimną wodą (tak, aby zakryła wszystkie ziarna) i odstawić do namoczenia na 2 godziny. Następnie soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Boczek pokroić w drobną kostkę.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojony boczek i podsmażyć razem z cebulą.
- Do podsmażonego boczku z cebulą dodać plastry pieczarek, oprószyć solą i podsmażyć. Gdy pieczarki puszczą sok, dodać kostki bulionowe o smaku grzybowym. Całość dusić, aż do całkowitego odparowania wody.
- Następnie dodać ugotowaną soczewicę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Całość podsmażać jeszcze przez krótką chwilę. Zestawić z ognia.
- Na koniec dodać drobno posiekany szczypiorek i wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja (jedzona jako samodzielne dania) dla 2 dorosłych osób i 1 małego dziecka.
- Tak przygotowana soczewica może stanowić samodzielne danie, jak również dodatek do dania głównego.
- Można użyć innego gatunku/koloru ziaren soczewicy i obrobić je zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz