piątek, 5 września 2014

Soczewica smażona z pieczarkami i boczkiem

Soczewica smażona z pieczarkami i boczkiem...
Ziarna miękkiej, zielonej soczewicy.
Kosteczki cebuli i plasterki pieczarek.
Kawałeczki podsmażonego boczku.
A całość mocno oprószona szczypiorkiem.
Łatwe, szybkie i smaczne danie.
Polecam!
Składniki:
  1. 250 g zielonej soczewicy;
  2. 2 średnie cebule;
  3. 500 g pieczarek;
  4. 100 g boczku wędzonego w plastrach;
  5. 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym;
  6. Pęczek szczypiorku;
  7. 1 łyżka oleju;
  8. Sól;
  9. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Soczewicę zalać zimną wodą (tak, aby zakryła wszystkie ziarna) i odstawić do namoczenia na 2 godziny. Następnie soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
  2. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  3. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Boczek pokroić w drobną kostkę.
  5. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojony boczek i podsmażyć razem z cebulą.
  7. Do podsmażonego boczku z cebulą dodać plastry pieczarek, oprószyć solą i podsmażyć. Gdy pieczarki puszczą sok, dodać kostki bulionowe o smaku grzybowym. Całość dusić, aż do całkowitego odparowania wody.
  8. Następnie dodać ugotowaną soczewicę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Całość podsmażać jeszcze przez krótką chwilę. Zestawić z ognia.
  9. Na koniec dodać drobno posiekany szczypiorek i wymieszać.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja (jedzona jako samodzielne dania) dla 2 dorosłych osób i 1 małego dziecka.
  2. Tak przygotowana soczewica może stanowić samodzielne danie, jak również dodatek do dania głównego.
  3. Można użyć innego gatunku/koloru ziaren soczewicy i obrobić je zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz