Cienkie plasterki lekko słonych ogórków kiszonych.
Drobno posiekany szczypiorek wraz z dymką.
Zatopione w kwaśnej śmietanie z dodatkiem cukru i pieprzu.
Pyszna odmiana tradycyjnej mizerii.
Smacznego!
Składniki:
- 8 średnich ogórków kiszonych;
- 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku wraz z dymką;
- 4 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Szczypta białego cukru;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórki odsączyć z soku, w którym się kisiły, pokroić w cienkie plasterki.
- Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do ogórków.
- Do surówki dodać śmietanę. Wymieszać.
- Mizerię przyprawić cukrem i pieprzem.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Najlepiej użyć ogórków kiszonych, a nie kwaszonych.
- Szczypiorek wraz z dymką można zastąpić drobno posiekaną, małą cebulą a śmietanę - gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz