sobota, 6 września 2014

Mizeria z kiszonych ogórków

Mizeria z kiszonych ogórków...
Cienkie plasterki lekko słonych ogórków kiszonych.
Drobno posiekany szczypiorek wraz z dymką.
Zatopione w kwaśnej śmietanie z dodatkiem cukru i pieprzu.
Pyszna odmiana tradycyjnej mizerii.
Smacznego!

Składniki:
  1. 8 średnich ogórków kiszonych;
  2. 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku wraz z dymką;
  3. 4 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  4. Szczypta białego cukru;
  5. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Ogórki odsączyć z soku, w którym się kisiły, pokroić w cienkie plasterki.
  2. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do ogórków.
  3. Do surówki dodać śmietanę. Wymieszać.
  4. Mizerię przyprawić cukrem i pieprzem.
  5. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Najlepiej użyć ogórków kiszonych, a nie kwaszonych.
  2. Szczypiorek wraz z dymką można zastąpić drobno posiekaną, małą cebulą a śmietanę - gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz