środa, 8 października 2014

Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie

Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie...
Puszysty, o miękkim wnętrzu i chrupiącej skórce.
Delikatnie pachnący zakwasem. Z ziarnami słonecznika.
Utrzymuje świeżość przez dłuższy czas.
Pyszny, domowy, pieczony w keksówce.
Polecam! 
 Składniki:

Zaczyn:
  1. 2 łyżki zakwasu żytniego;
  2. 500 ml letniej, przegotowanej wody;
  3. 2 szklanki mąki żytniej (typ 720);
Ciasto chlebowe:
  1. 250 g mąki pszennej razowej (typ 2000);
  2. 250 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  3. 200 ml letniej, przegotowanej wody;
  4. 1 łyżka soli;
  5. 1/2 szklanki ziaren słonecznika.
Dodatkowo:
  1. 1/2 łyżki masła;
  2. 1/4 szklanki płatków owsianych;
  3. 1 łyżka ziaren słonecznika do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
  1. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 8 - 10 godzin (u mnie cała noc).
  2. Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Pod koniec dodać ziarna słonecznika i połączyć. 
  3. Keksówkę wysmarować masłem i dokładnie obsypać płatkami owsianymi. Do tak przygotowanej keksówki przelać ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości blachy), przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 20 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez kolejne 40 minut. Gdyby chleb zbytnio się przypiekał na wierzchu można, na 25 minut przed końcem pieczenia, zmienić ustawienia piekarnika na samą grzałkę dolną.
  5. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,3 kg bochenek chleba.
  2. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 30 x 15 cm. Moja była nieco mniejsza (34 x 12) cm i chleb wyrósł ponad jej brzegi.
  3. Szklanka = 250 ml.
  4. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
  5. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu wraca natychmiast do swojego pierwotnego kształtu, to potrzebuje jeszcze czasu. Natomiast jeśli potrzebuje trochę czasu zanim się odkształci - jest gotowe do pieczenia.
  6. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
  7. Słonecznik można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, siemieniem lnianym, psetkami dyni czy orzechami.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach chleba.

5 komentarzy:

  1. Pięknie wyrósł! Tekstura nieziemska! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny! Teraz jest to mój ulubiony. Moja przygoda z chlebem trwa dopiero do kilku miesięcy i ciągle szukam. Pierwszy upiekłam z przepisu na blogu "Niebo na talerzu". Na Twój blog trafiłam przez blog "Zapach chleba". Pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń