czwartek, 9 października 2014

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami...
Kremowy, śmietanowy sos z tuńczykiem.
Kosteczki podsmażonej cebuli.
Aromatyczny czosnek.
W nim zatopiony makaron.
A całość posypana natką pietruszki.
Szybkie, łatwe i smaczne danie!
























Składniki:
  1. 250 g makaronu spaghetti;
  2. 500 g pieczarek;
  3. 1 średnia cebula;
  4. 1 ząbek czosnku;
  5. Puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g);
  6. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 1/2 pęczka natki pietruszki;
  8. 1 czubata łyżka masła;
  9. Sól;
  10. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. Tuńczyka odsączyć z oleju.
  7. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek i krótką chwilę razem podsmażać.
  8. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki i dusić na śrdenim ogniu, aż cała woda z pieczarek odparuje.
  9. Następnie dodać odsączonego tuńczyka i chwilę razem podsmażać.
  10. Do sosu wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i chwilę gotować, aż delikatnie zgęstnieje.
  11. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  12. Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem.
  13. Makaron podawać oprószony natką pietruszki.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.
  2. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  3. Dobrą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.
  4. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  5. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
  6. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.
  7. Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dobrze je myję pod bieżącą, zimną wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


5 komentarzy:

  1. Makaron z tuńczykiem uwielbiam, pieczarek nie dawałam, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze? ciekawe połączenie tuńczyka i pieczarek, bo jeszcze nie jadłam!!:) a szkoda bo wygląda ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... aż cieknie mi ślinka! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszła pychota polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. W przepisie jest jedną czubata łyżka masła. Do czego potem ją użyć

    OdpowiedzUsuń