Kremowy, śmietanowy sos z tuńczykiem.
Kosteczki podsmażonej cebuli.
Aromatyczny czosnek.
W nim zatopiony makaron.
A całość posypana natką pietruszki.
Szybkie, łatwe i smaczne danie!
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti;
- 500 g pieczarek;
- 1 średnia cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- Puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g);
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1/2 pęczka natki pietruszki;
- 1 czubata łyżka masła;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Tuńczyka odsączyć z oleju.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek i krótką chwilę razem podsmażać.
- Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki i dusić na śrdenim ogniu, aż cała woda z pieczarek odparuje.
- Następnie dodać odsączonego tuńczyka i chwilę razem podsmażać.
- Do sosu wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i chwilę gotować, aż delikatnie zgęstnieje.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem.
- Makaron podawać oprószony natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Dobrą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
- Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.
- Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dobrze je myję pod bieżącą, zimną wodą.
Makaron z tuńczykiem uwielbiam, pieczarek nie dawałam, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńSzczerze? ciekawe połączenie tuńczyka i pieczarek, bo jeszcze nie jadłam!!:) a szkoda bo wygląda ekstra!
OdpowiedzUsuńmmm... aż cieknie mi ślinka! Pycha!
OdpowiedzUsuńWyszła pychota polecam
OdpowiedzUsuńW przepisie jest jedną czubata łyżka masła. Do czego potem ją użyć
OdpowiedzUsuń