wtorek, 7 października 2014

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią...
Warstwa sprężystego makaronu.
Kawałeczki cebuli, papryki i cukini, oblane przecierem pomidorowym.
Złociste kawałki podsmażonego kurczaka.
I ponownie warzywa, przecier i warstwa makaronu.
A wierzch oblany sosem śmietanowym z serem, czosnkiem i natką pietruszki.
Pyszna, domowa zapiekanka. Duża porcja.
Smacznego!


Składniki:
  1.  400 g filetów z piersi kurczaka;
  2. 500 g makaronu penne;
  3. 700 g cukinii (waga przed obraniem);
  4. 1 duża, czerwona papryka;
  5. 1 duża, żółta papryka;
  6. 1 średnia cebula;
  7. 2 ząbki czosnku;
  8. 500 ml przecieru pomidorowego;
  9. 1 łyżka masła;
  10. 1 czubata łyżka przyprawy do gyrosa;
  11. 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki;
  12. 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  13. 150 g startego, żółtego sera;
  14. 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
  15. Olej;
  16. Sól;
  17. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i solą. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki) na złoty kolor. Ściągnąć z patelni.
  3. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  4. Cukinię umyć, osuszyć, obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  5. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  6. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  7. Natkę pietruszkę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  8. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  9. Na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki) delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię i podsmażyć razem. Przyprawić solą i pieprzem.
  10. Przecier pomidorowy doprawić słodką papryką, solą i pieprzem do smaku.
  11. Do miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty, żółty ser i drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  12. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę makaronu, na to połowę podsmażonych warzyw, polać połową przecieru pomidorowego, na to wyłożyć całe mięso, znów warzywa, pozostałą część przecieru, resztę makaronu, a na końcu polać śmietaną z czosnkiem, serem i pietruszką.
  13. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 30 minut.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi duża porcja zapiekanki - dla 4 - 5 dorosłych osób.
  2. Można użyć papryk dowolnego koloru, natkę pietruszki zastąpić np. szczypiorkiem, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  3. Przecier pomidorowy można zastąpić puszką krojonych pomidorów (waga 400 g), a żółty ser mozzarellą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


6 komentarzy:

  1. Pyszna była. Dzisiaj skonsumowała rodzina na obiad. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam. Smaczne było. Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam.Ola

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowane, świetne połączenie kwaśnej śmietany i sosu pomidorowego. Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń