Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka.
O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii.
Z dodatkiem ostrej papryczki chili.
W nim zatopione rurki makaronu.
A całość oprószona startym parmzeanem.
Aromatyczny, inny, pyszny!
Polecam!
Składniki:
- 250 g makaronu penne;
- Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);
- Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odcedzeniu 130 g);
- 1 średnia, czerwona cebula;
- 1 mała, ostra papryczka chili (u mnie zielona);
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- Kilka listów bazylii;
- Sok wyciśnięty z 1/4 cytryny;
- 1 łyżka oleju;
- 2 i 1/2 łyżki startego parmezanu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Chili umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w plasterki.
- Listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać/porwać.
- Tuńczyka odcedzić z oleju.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę, plasterki chili, porwane listki bazylii, wsypać cynamon i smażyć na średnim ogniu przez krótką chwilę.
- Następnie dodać pomidory z puszki (wraz z zalewą), odcedzonego tuńczyka. Wymieszać, posolić i dusić na małym ogniu przez około 20 minut.
- Sos przyprawić solą i pieprzem.
- Gotowy sos wymieszać z gorącym, odcedzonym makaronem. Dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
- Makaron z sosem podawać gorący, oprószony drobno startym parmezanem i (ewentualnie) przyozdobiony listkami bazylii.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
- Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.
- Smak sosu można wzbogacić o kapary.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
- Można użyć makaronu o dowolnym kształcie oraz białę cebulę zamiast czerwonej.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz