czwartek, 16 października 2014

Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu

Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu...
Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka.
O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii.
Z dodatkiem ostrej papryczki chili.
W nim zatopione rurki makaronu.
A całość oprószona startym parmzeanem.
Aromatyczny, inny, pyszny!
Polecam!
Składniki:
  1. 250 g makaronu penne;
  2. Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);
  3. Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odcedzeniu 130 g);
  4. 1 średnia, czerwona cebula;
  5. 1 mała, ostra papryczka chili (u mnie zielona);
  6. 1/2 łyżeczki cynamonu;
  7. Kilka listów bazylii;
  8. Sok wyciśnięty z 1/4 cytryny;
  9. 1 łyżka oleju;
  10. 2 i 1/2 łyżki startego parmezanu;
  11. Sól;
  12. Pieprz. 
 Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Chili umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w plasterki.
  4. Listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać/porwać.
  5. Tuńczyka odcedzić z oleju.
  6. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę, plasterki chili, porwane listki bazylii, wsypać cynamon i smażyć na średnim ogniu przez krótką chwilę.
  7. Następnie dodać pomidory z puszki (wraz z zalewą), odcedzonego tuńczyka. Wymieszać, posolić i dusić na małym ogniu przez około 20 minut.
  8. Sos przyprawić solą i pieprzem.
  9. Gotowy sos wymieszać z gorącym, odcedzonym makaronem. Dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
  10. Makaron z sosem podawać gorący, oprószony drobno startym parmezanem i (ewentualnie) przyozdobiony listkami bazylii.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  2. Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.
  3. Smak sosu można wzbogacić o kapary.
  4. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
  5. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie oraz białę cebulę zamiast czerwonej.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz