Miękkie, białe różyczki kalafiora.
Mocno nasiąknięte kwaśną śmietaną.
Doprawione dużą ilością pieprzu i solą.
Podawane na ciepło.
Prosty i pyszny dodatek do obiadu.
Smacznego!
Składniki:
- 1 średni kalafior;
- 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 łyżki masła;
- 1 łyżka octu spirytusowego;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora oczyścić. Pozostawić w całości. Głąb naciąć na krzyż. Włożyć, głąbem na dół, do dużego garnka (u mnie 5 litrowy) wypełnionego do połowy zimną wodą (u mnie 2,5 litra) i odsatwić na 30 minut.
- Po tym czasie do garnka z kalafiorem dodać sól, ocet i gotować na średnim ogniu, aż kalafior będzie już tylko lekko twardy. Odcedzić. Podzielić na różyczki.
- Na rozgrzane, na dużej, głebokiej patelni, masło wrzucić różyczki kalafiora, dodać śmietanę, doprawić solą i sporą ilością pieprzu i dusić na małym ogniu, aż kalafior nasiąknie śmietaną i stanie się miękki. Trwa to około 30 minut.
- Podawać ciepłe.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Potrawę trzeba dobrze przyprawić pieprzem i posolić, aby nie była mdła.
- Śmietany powinno być dość sporo, aby kalafior miał czym nasiąknąć.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz