poniedziałek, 6 października 2014

Kremowa zupa dyniowa

Kremowa zupa dyniowa...
Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem.
Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka.
Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym.
Pyszna, jesienna, domowa.
Polecam!


Składniki:
  1. 1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek);
  2. 1 duża marchewka;
  3. 1 średni ziemniak;
  4. 1 kostka bulionowa;
  5. 1 cm kawałek korzenia imbiru;
  6. 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 100 g serka topionego (u mnie śmietankowy);
  8. 1 litr zimnej wody;
  9. Natka pietruszki;
  10. Sól;
  11. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę.
  2. Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.
  3. Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  4. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać kostkę bulionową i gotować  około 15 minut.
  5. Po tym czasie dodać pokrojoną dynię i gotować do miękkości warzyw, uważając aby nie rozgotować dyni.
  6. Ugotowaną zupę zestawić z ognia i  zblendować na aksamitny krem.
  7. Do miseczki wlać śmietanę, dodać starty imbir i chochlę zupy. Dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać.
  8. Następnie do miseczki pokruszyć serek topiony, zalać chochlą zupy i dobrze wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się serka. Dodać do zupy. Wymieszać.
  9. Gotową zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  10. Zupę podawać oprószoną natką pietruszki.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.
  2. Im drobniej pokroi się ziemniaka i marchewkę, tym szybciej się ugotują.
  3. Zupa jest aksamitna i delikatnie gęsta. Jeśli ma być gęściejsza, dodać mniej wody.
  4. Zupę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym bądź ryżem.
  5. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz: