piątek, 21 listopada 2014

Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu

Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu...
Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego.
Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych.
Oprószone aromatycznym kminkiem.
Polecam!

























Składniki:
Ciasto:
  1. 6 szklanek mąki pszennej;
  2. 6 łyżek oleju;
  3. 3/4 szklanki letniego mleka;
  4. 3/4 szklanki letniej wody;
  5. 100 g świeżych drożdży;
  6. 1 czubata łyżeczka soli.
Farsz:
  1. 1,5 kg kiszonej kapusty;
  2. 100 g suszonych grzybów;
  3. 1 kostka bulionowa o smaku grzybowym;
  4. 3 średnie cebule;
  5. 1 liść laurowy;
  6. Sól;
  7. Pieprz;
  8. 2 łyżki oleju.
Dodatkowo:
  1. 1 roztrzepane widelcem jajo;
  2. Kminek do oprószenia po wierzchu.

Sposób przygotowania:
  1. Grzyby umyć pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła grzyby) i odstawić do namoczenia na kilka godzin (u mnie cała noc).
  2. Kapustę odcisnąć (jeśli ktoś nie lubi kwaśnych potraw przepłukać pod bieżącą wodą) i przełożyć do garnka.
  3. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Namoczone grzyby odcedzić (wodę z moczenia pozostawić), drobno posiekać.
  5. Na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojone grzyby i jeszcze przez krótką chwilę razem podsmażać. Zestawić z ognia. Dodać do garnka z kapustą.
  6. Do garnka z kapustą, cebulą i grzybami dodać kostkę bulionową, liść laurowy, szczyptę pieprzu, wodę z moczenia grzybów ( w razie potrzeby dodać zimnej wody - woda powinna zakrywać kapustę z dodatkami, ja dodałam około 1 l wody) i gotować na średnim ogniu do miękkości.
  7. Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzić na sicie i albo bardzo drobno posiekać albo zmielić w maszynce do mięsa używając nakładki z dużymi oczkami (ja mieliłam). Zmielony/posiekany farsz przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Do miski (u mnie od robota kuchennego) pokruszyć drożdże, zalać mlekiem i wodą i wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.
  9. Do rozpuszczonych drożdży (drożdży nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia) dodać mąkę, olej, sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  10. Wyrośnięte ciasto rozwłkować na obsypanej mąką stolnicy i wykrawać koła (u mnie o średnicy 10 cm).
  11. Na każdym krążku ciasta układać farsz i formować pierożki.  Tak przygotowane pierożki odstawić do wyrośnięcia.
  12. Wyrośnięte pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut.
  13. Podawać na ciepło lub zimno.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi od 40 dużych (wycinanych kołem o średnicy 10 cm) do 60 mniejszych pierożków.
  2. Zamiast suszonych grzybów do farszu można dodać pieczarki (ok. 500 g).
  3. Szklanka = 250 ml.
  4. Do nadzienia można dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbasę.
  5. Z dodatku kminku można zrezygnować.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz