wtorek, 18 listopada 2014

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem...
Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków.
Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą.
Przyprawione czosnkiem i słodką papryką.
Zalane kremowym sosem beszamelowym.
Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki.
Pychota!
Składniki:
  1. 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);
  2. 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  3. 2 średnie cebule;
  4. 150 g startej mozzarelli;
  5. 250 ml mleka;
  6. 4 łyżki masła;
  7. 4 łyżki mąki pszennej;
  8. 2 ząbki czosnku;
  9. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
  10. 1 łyżka drobno posiakanej natki pietruszki;
  11. Sól;
  12. Pieprz;
  13. Przyprawa uniwersalna np. vegeta;
  14. Olej.
























Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie plasterki (najlepiej zetrzeć na boku tarki służącym do tarcia ogórków na mizerię), oprószyć vegetą (1 łyżeczka) i wymieszać.
  2. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Na rozgrzany na patleni olej wrzucić pokrojone cebule i delikatnie podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać, aż stanie się złociste. Na koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawić słodką papryką, vegetą (1 łyżeczka), pieprzem, wymieszać i przez krótką chwilę razem podsmażać.
  6. W międzyczasie przygotować beszamel. W rondelku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła wlać mleko i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i energicznie mieszać, aby w sosie nie było grudek. Zestawić z ognia. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać trochę więcej mleka i mieszać, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  7. Naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką warstwą oleju. Na jego dnie położyć 1/2 ziemniaków, na ziemniaki całe, podsmażone z cebulą mięso, a na to pozostałą część ziemniaków. Całość zalać sosem beszamelowym.
  8. Zapiekankę wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startą mozzarellą.
  9. Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, wołowego i drobiowego, a mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem.
  2. Ziemniaki należy bardzo cienko pokroić, inaczej konieczne będzie delikatne podgotowanie ziemniaków przed włożeniem ich do piekarnika. Im grubsze plastrym, tym dłużej ziemniaki będą się piekły w zapiekance (nawet do 90 minut).
  3. Do zapiekanki można dodać pieczarki czy paprykę.
  4. Mięso i beszamel należy dobrze przyprawić, aby zapiekanka nie była mdła.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























9 komentarzy:

  1. zapisuję przepis, zapiekanka mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj zrobiłam, wyszła rewelacyjna! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie robię i umieram z ciekawości 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię i umieram z ciekawości 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Trochę jak placki ziemniaczane Ale ciekawy smak! Zamiast mozarella dodałam inny ser Ale fajnie wszystko się zapiekło

    OdpowiedzUsuń