Kremowa, wyrazista w smaku.
Z dodatkiem podsmażonej cebulki.
Idealna do kanapek, krakersów czy innych chrupaków.
Niezastąpiona na śniadanie, kolację czy imprezę.
Polecam!
Składniki:
- 6 jaj;
- 2 duże cebule;
- 3 czubate łyżki majonezu;
- 2 łyżki oleju;
- Szczypta słodkiej papryki;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.
- Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przyprawić solą i słodką papryką. Wystudzić.
- Pokrojone, wystudzone jajka wymieszać z podsmażoną, wystudzoną cebulką. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę.
- Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik pasty.
- Jajka i cebulka muszą być wsytudzone, żeby się jajecznica nie zrobiła:-)
- Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.
- Smak pasty można wzbogacić o drobno pokrojony szczypiorek (u mnie tylko oprószone kanapki) lub rzodkiewki.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz