Puszyste, złociste, mięciutkie.
Z zatopionym plasterkami jabłek.
Oprószone cukrem pudrem.
Proste, szybkie, pyszne!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 2 szklanki mleka (u mnie 0,5%);
- 2 jaja;
- 4 średnie jabłka;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- Szczypta soli;
- Olej do smażenia;
- Cukier puder do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Do miski (u mnie od miksera) wbić jaja, dodać mąkę i mleko i roztrzapać (ręcznie trzepaczką kuchenną) lub zmiksować robotem kuchennym na gładką masę.
- Dodać cynamon i sól i wymieszać.
- Jabła umyć, osuszyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, dodać do ciasta i wymieszać.
- Placki smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, na złoty kolor.
- Usmażone placki odsączać na ręczniku papierowym.
- Podawać gorące, oprószone cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 12 sporych placków.
- Ciasto na placki jest dość rzadkie i takie powinno być.
- Z dodatku cynamonu można zrezygnować.
- Do ciasta można dodac odrobinę cukru lub cukru wanilinowego.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
fajne takie przepisy
OdpowiedzUsuń