środa, 26 listopada 2014

Delikatne placki z jabłkami

Delikatne placki z jabłkami...
Puszyste, złociste, mięciutkie.
Z zatopionym plasterkami jabłek.
Oprószone cukrem pudrem.
Proste, szybkie, pyszne!
Składniki:
  1. 2 szklanki mąki pszennej;
  2. 2 szklanki mleka (u mnie 0,5%);
  3. 2 jaja;
  4. 4 średnie jabłka;
  5. 1 łyżeczka cynamonu;
  6. Szczypta soli;
  7. Olej do smażenia;
  8. Cukier puder do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od miksera) wbić jaja, dodać mąkę i mleko i roztrzapać (ręcznie trzepaczką kuchenną) lub zmiksować robotem kuchennym na gładką masę.
  2. Dodać cynamon i sól i wymieszać.
  3. Jabła umyć, osuszyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, dodać do ciasta i wymieszać.
  4. Placki smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, na złoty kolor.
  5. Usmażone placki odsączać na ręczniku papierowym.
  6. Podawać gorące, oprószone cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 12 sporych placków.
  2. Ciasto na placki jest dość rzadkie i takie powinno być.
  3. Z dodatku cynamonu można zrezygnować.
  4. Do ciasta można dodac odrobinę cukru lub cukru wanilinowego.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



















































Placuszki i racuszki

1 komentarz: