Delikatny, esencjonalny, nie za tłusty.
Na bazie mięsa z kurczaka. Pachnący włoszczyzną.
Wielu nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu.
Pyszny smak polskiej, domowej tradycji.
Smacznego!
Składniki:
- 2 duże ćwiartki z kurczaka (łączna waga ok. 850 g);
- 1 średnia cebula;
- 2 duże marchewki;
- Biała część pora,
- 1/4 korzenia selera;
- 1 średnia pietruszka;
- 2 średnie łodygi świeżego lubczyku;
- 3 suszone grzyby;
- 2 liście laurowe;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 3 litry zimnej wody;
- Sól;
- Pieprz;
- Pęczek natki pietruszki.
- Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Cebulę przekroić na pół i w łupince przypiec na ogniu (w przypadku kuchenek gazowych) lub na mocno nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach).
- Ćwiartki z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umyte mięso z kurczaka, słupki marchewek i pietruszki, por, seler, suszone grzyby, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.
- Zalać 3 litrami zimnej wody i gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, aż do zagotowania.
- Z zagotowanego wywaru zebrać (najlepiej małym sitkiem i kilkakrotnie) szumowiny, tak aby był zupełnie czysty. Dodać łodyżki lubczyku, podpieczoną cebulę i łyżkę soli. Gotować na bardzo małym ogniu (rosół powinien tylko "pyrkać") przez 3 - 4 godziny.
- Po tym czasie rosół przecedzić przez sitko. Wybrać jedynie marchewkę, pokroić w kostkę i dodać do przecedzonego rosołu.
- Taki czysty rosół z dodatkiem marchewki przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Rosół podawać gorący, z makaronem i pokrojoną marchewką, posypany natką pietruszki.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzi około 2,5 l czystej, przecedzonej zupy z dodatkiem marchewki.
- Ćwiartki z kurczaka można zastąpić 4 dużymi udkami lub innymi częściami kurczaka np. skrzydełkami.
- Rosół należy gotować na bardzo małym ogniu, przez około 4 godziny.
- Świeży lubczyk, w doniczce, można dostać w większości hipermarketów.
- Dzięki końcowemu przecedzeniu przez sitko rosół jest bardzo czysty i klarowny.
- Mięso z rosołu można pokroić i podawać na talerzach razem z zupą i/lub wykorzystać w innych celach np. do pasty kanapkowej, krokietów, pierogów, pasztecików.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)
OdpowiedzUsuńno klasyka!
OdpowiedzUsuń