piątek, 28 listopada 2014

Rosół drobiowy

Rosół drobiowy...
Delikatny, esencjonalny, nie za tłusty. 
Na bazie mięsa z kurczaka. Pachnący włoszczyzną.
Wielu nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu.
Pyszny smak polskiej, domowej tradycji.
Smacznego!


Składniki:
  1. 2 duże ćwiartki z kurczaka (łączna waga ok. 850 g);
  2. 1 średnia cebula;
  3. 2 duże marchewki;
  4. Biała część pora,
  5. 1/4 korzenia selera;
  6. 1 średnia pietruszka;
  7. 2 średnie łodygi świeżego lubczyku;
  8. 3 suszone grzyby;
  9. 2 liście laurowe;
  10. 3 ziarna ziela angielskiego;
  11. 3 litry zimnej wody;
  12. Sól;
  13. Pieprz;
  14. Pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki.
  2. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Cebulę przekroić na pół i w łupince przypiec na ogniu (w przypadku kuchenek gazowych) lub na mocno nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach).
  4. Ćwiartki z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą.
  5. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umyte mięso z kurczaka, słupki marchewek i pietruszki, por, seler, suszone grzyby, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.
  6. Zalać 3 litrami zimnej wody i gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, aż do zagotowania.
  7. Z zagotowanego wywaru zebrać (najlepiej małym sitkiem i kilkakrotnie) szumowiny, tak aby był zupełnie czysty. Dodać łodyżki lubczyku, podpieczoną cebulę i łyżkę soli. Gotować na bardzo małym ogniu (rosół powinien tylko "pyrkać") przez 3 - 4 godziny.
  8. Po tym czasie rosół przecedzić przez sitko. Wybrać jedynie marchewkę, pokroić w kostkę i dodać do przecedzonego rosołu.
  9. Taki czysty rosół z dodatkiem marchewki przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  10. Rosół podawać gorący, z makaronem i pokrojoną marchewką, posypany natką pietruszki.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2,5 l czystej, przecedzonej zupy z dodatkiem marchewki.
  2. Ćwiartki z kurczaka można zastąpić 4 dużymi udkami lub innymi częściami kurczaka np. skrzydełkami.
  3. Rosół należy gotować na bardzo małym ogniu, przez około 4 godziny.
  4. Świeży lubczyk, w doniczce, można dostać w większości hipermarketów.
  5. Dzięki końcowemu przecedzeniu przez sitko rosół jest bardzo czysty i klarowny.
  6. Mięso z rosołu można pokroić i podawać na talerzach razem z zupą i/lub wykorzystać w innych celach np. do pasty kanapkowej, krokietów, pierogów, pasztecików.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze: