czwartek, 27 listopada 2014

Sałatka z porem, serem, kukurydzą i jajkami

Sałatka z porem, serem, kukurydzą i jajkami...
Cienkie plasterki wyrazistego w smaku pora.
Wiórki ugotowanych na twardo jajek i sera.
Słodkie ziarna złocistej kukrydzy.
A całość oblepiona duetem majonezu i śmietany.
Pychota!
 Składniki:
  1. 2 średnie pory (biała część);
  2. 250 g żółtego sera,
  3. 5 jaj;
  4. Puszka kukurydzy (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
  5. 4 łyżki majonezu;
  6. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. Szczypta cukru;
  8. Sól i pieprz - opcjonalnie.


 Sposób przygotowania:
  1. Pory umyć, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie plasterki, posypać cukrem i odstawić, aby puściły sok. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soków. Przełożyć do miski.
  2. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do miski z porami.
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do sałatki.
  4. Kukurydzę odsączyć. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  5. Do sałatki dodać majonez i śmietanę i wymieszać.
  6. Sałatka nie wymaga przyprawiania. Opcjonalnie można ją posolić i popieprzyć.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Posłodzenie porów spowoduje, że nie będą takie ostre w smaku. Dzięki temu zabiegowi nie trzeba ich parzyć czy solić.
  2. Sałatka nie wymaga przyprawiania, ale (jeśli ktoś lubi) można ją posolić i popieprzyć.
  3. Sałatkę można wzbogacić np. o groszek konserwowy czy czerwoną fasolę konserwową.
  4. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.





5 komentarzy:

  1. Super salatka:) zainteresowalo mnie drugie danie na zdjeciu, za salatka..czy to jakas rolada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest rolada serowa z szynką i kukurydzą. Niedługo dodam na nią przepis:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  2. Wygląda fajnie zaraz ją zrobię 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam zamiar zrobić pierwszy raz, podobno pycha

    OdpowiedzUsuń