Cienkie plasterki wyrazistego w smaku pora.
Wiórki ugotowanych na twardo jajek i sera.
Słodkie ziarna złocistej kukrydzy.
A całość oblepiona duetem majonezu i śmietany.
Pychota!
Składniki:
- 2 średnie pory (biała część);
- 250 g żółtego sera,
- 5 jaj;
- Puszka kukurydzy (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
- 4 łyżki majonezu;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Szczypta cukru;
- Sól i pieprz - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Pory umyć, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie plasterki, posypać cukrem i odstawić, aby puściły sok. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soków. Przełożyć do miski.
- Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do miski z porami.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do sałatki.
- Kukurydzę odsączyć. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Do sałatki dodać majonez i śmietanę i wymieszać.
- Sałatka nie wymaga przyprawiania. Opcjonalnie można ją posolić i popieprzyć.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Posłodzenie porów spowoduje, że nie będą takie ostre w smaku. Dzięki temu zabiegowi nie trzeba ich parzyć czy solić.
- Sałatka nie wymaga przyprawiania, ale (jeśli ktoś lubi) można ją posolić i popieprzyć.
- Sałatkę można wzbogacić np. o groszek konserwowy czy czerwoną fasolę konserwową.
- Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Super salatka:) zainteresowalo mnie drugie danie na zdjeciu, za salatka..czy to jakas rolada?
OdpowiedzUsuńTo jest rolada serowa z szynką i kukurydzą. Niedługo dodam na nią przepis:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie zaraz ją zrobię 😉
OdpowiedzUsuńMam zamiar zrobić pierwszy raz, podobno pycha
OdpowiedzUsuń