Delikatne, puszyste, świąteczne.
O wyrazistym, korzenno - miodowym smaku.
I aromacie skórki cytrynowej.
Pyszny smak Świąt Bożego Narodzenia!
Składniki:
- 300 g miodu;
- 100 g masła;
- 150 g białego cukru;
- 1/4 łyżeczki imbiru;
- 3 łyżeczki startej skórki z cytryny;
- 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków;
- 1/4 łyżeczki cynamonu;
- 750 g mąki pszennej;
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli;
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 3 jaja.
Sposób przygotowania:
- Miód rozpuścić w rondelku. Dodać masło i mieszać, aż do jego całkowitego rozpuszczenia.
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać ciepły miód z masłem, dodać cukier, sodę, sól i przyprawy (imbir, goździki, cynamon, skórkę z cytryny) i wymieszać (ręcznie łyżką, lub robotem za pomocą haka do cista drożdżowego).
- Dodać mąkę i jaja i wyrobić gładkie ciasto (ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego).
- Wyrobione ciasto rozwłakować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka.
- Gotowe ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (z wyposażenia piekarnika) i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut.
- Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 80 ciasteczek, wszystko zależy od wielkości użytych foremek. Mi wyszło 77 sztuk.
- Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 1 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka.
- Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika.
- Ciastka twardnieją jakiś czas po upieczeniu, ale pozostawione na kilka dni, na talerzu, bez przykrycia stają się ponownie miękkie.
- Goździki, ponieważ nie udało mi się kupić sproszkowanych, zmieliłam w całości w młynku do kawy.
Cudownie pulchniutkie :)
OdpowiedzUsuń