Kremowa, mocno paprykowa, posypana szczypiorkiem.
Idealna do chleba, krakersów czy innych przekąsek.
A co istotne - pozwala wykorzystać resztki mięsa z rosołu.
Polecam!
Składniki:
- 200 g mięsa z rosołu (waga po obraniu, bez skór i kości);
- 1 jajo;
- 1 mała cebula;
- 1/4 średniej, czerwonej papryki;
- 2 czubate łyżki majonezu;
- 1/3 pęczka szczypiorku;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki;
- Sól;
- Pieprz.
- Wystudzone mięso z rosołu oczyścić ze skór i kości i odmważyć potrzebną ilość.
- Jajko ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.
- Cebule obrać, drobno posiekać.
- Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Pokrojone, wystudzone jajko wymieszać z mięsem z rosołu, pokrojoną papryką i cebulą. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę.
- Dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać.
- Pastę doprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoiczek pasty.
- Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.
- Mięso z rosołu można zastąpić ugotowaną lub wędzoną piersią z kurczaka.
dobra na kanapki
OdpowiedzUsuń