Cienkie paseczki mięsa z udek kurczaka.
W towarzystwie słupków marchewki i pietruszki.
Dobrze przyprawione majerankiem i przyprawą do flaków.
Oprószone drobno posiekaną natką pietruszki.
Sycące, rozgrzewające, pyszne!
Składniki:
- 2 duże udka z kurczaka;
- 2 średnie marchewki;
- 1 średnia pietruszka;
- 1 średnia cebula;
- Biała część pora;
- 1/4 korzenia selera;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 liście laurowe;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
- 1 łyżka majeranku;
- 1/2 łyżki przyprawy do flaków;
- 1 łyżka masła;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 2,5 litra zimnej wody;
- Sól;
- Pieprz;
- Pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Mięso z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
- Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki.
- Cebulę pozostawić w łupienie, przeciąć na pół.
- Ząbki czosnku obrać. Pozostawić w całości.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, zagotować 2,5 litra wody. Dodać umyte mięso, słupki marchewek i pietruszki, seler, por, połówki cebuli, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, obrane ząbki czosnku, vegetę i gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Ugotowany seler, por, cebulę wyjąć z zupy i wyrzucić, a ząbki czosnku wyjąć, rozetrzeć na papkę i ponownie dodać do zupy. Paseczki marchewek i pietruszki pozostawić w zupie.
- Mięso gotować w zupie jeszcze przez około 10 - 15 minut, po czym wyjąć, obrać ze skór i kości, pokroić wzdłuż ścięgien na cienkie paski (tak, aby wyglądem przypominały prawdziwe flaczki) i ponownie wrzucić do zupy.
- Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Masło rozgrzać na patelni, wsypać mąkę i energicznie mieszając podsmażać, aż powstanie złocista masa. Zestawić z ognia dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do zupy.
- Zupę przyprawić majerankiem, przyprawą do flaków, solą i pieprzem.
- Zupę podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.
- Zamiast 2 dużych udek do zupy można użyć gotowego mięsa z ud kurcząt bez skór i kości, dostępnego w Lidlu czy Tesco.
- Gotową przyprawę do flaków można zastąpić własną mieszanką przypraw np. czosnku, słodkiej papryki, imbiru, gorczycy, gałki muszkatałowej i ostrej papryki lub chili.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)
OdpowiedzUsuń