czwartek, 4 grudnia 2014

Flaczki z kurczaka

Flaczki z kurczaka...
Cienkie paseczki mięsa z udek kurczaka.
W towarzystwie słupków marchewki i pietruszki.
Dobrze przyprawione majerankiem i przyprawą do flaków.
Oprószone drobno posiekaną natką pietruszki.
Sycące, rozgrzewające, pyszne!
 Składniki:
  1. 2 duże udka z kurczaka;
  2. 2 średnie marchewki;
  3. 1 średnia pietruszka;
  4. 1 średnia cebula;
  5. Biała część pora;
  6. 1/4 korzenia selera;
  7. 3 ząbki czosnku;
  8. 2 liście laurowe;
  9. 4 ziarna ziela angielskiego;
  10. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
  11. 1 łyżka majeranku;
  12. 1/2 łyżki przyprawy do flaków;
  13. 1 łyżka masła;
  14. 2 łyżki mąki pszennej;
  15. 2,5 litra zimnej wody;
  16. Sól;
  17. Pieprz;
  18. Pęczek natki pietruszki.

























Sposób przygotowania:
  1. Mięso z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
  2. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki.
  3. Cebulę pozostawić w łupienie, przeciąć na pół.
  4. Ząbki czosnku obrać. Pozostawić w całości.
  5. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, zagotować 2,5 litra wody. Dodać umyte mięso, słupki marchewek i pietruszki, seler, por, połówki cebuli, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, obrane ząbki czosnku, vegetę i gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  7. Ugotowany seler, por, cebulę wyjąć z zupy i wyrzucić, a ząbki czosnku wyjąć, rozetrzeć na papkę i ponownie dodać do zupy. Paseczki marchewek i pietruszki pozostawić w zupie.
  8. Mięso gotować w zupie jeszcze przez około 10 - 15 minut, po czym wyjąć, obrać ze skór i kości, pokroić wzdłuż ścięgien na cienkie paski (tak, aby wyglądem przypominały prawdziwe flaczki) i ponownie wrzucić do zupy.
  9. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Masło rozgrzać na patelni, wsypać mąkę i energicznie mieszając podsmażać, aż powstanie złocista masa. Zestawić z ognia dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do zupy.
  10. Zupę przyprawić majerankiem, przyprawą do flaków, solą i pieprzem.
  11. Zupę podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.
  2. Zamiast 2 dużych udek do zupy można użyć gotowego mięsa z ud kurcząt bez skór i kości, dostępnego w Lidlu czy Tesco.
  3. Gotową przyprawę do flaków można zastąpić własną mieszanką przypraw np. czosnku, słodkiej papryki, imbiru, gorczycy, gałki muszkatałowej i ostrej papryki lub chili.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Zupa na jesień

1 komentarz:

  1. dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń