piątek, 5 grudnia 2014

Chleb 4 ziarna na zakwasie

Chleb 4 ziarna na zakwasie...
Upieczony na bazie mąki pszennej i żytniej razowej.
O pysznej, chrupiącej skórce i miękkim środku.
Pełny ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni.
Smaczny, domowy wypiek! 

 Składniki:

Zaczyn:
  1. 5 łyżek zakwasu żytniego;
  2. 250 ml letniej, przegotowanej wody;
  3. 250 g mąki żytniej razowej (typ 2000);
Ciasto chlebowe:
  1. 400 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  2. 150 ml letniej, przegotowanej wody;
  3. 3 płaskie łyżeczki soli;
  4. 1 - 2 łyżeczki cukru muscavado (ja w ogóle nie dałam cukru);
  5. 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej;
  6. 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  7. 2 łyżki ziaren ziaren słonecznika;
  8. 2 łyżki ziaren sezamu;
  9. 2 łyżki pestek dyni;
Dodatkowo:
  1. 1 łyżka masła;
  2. 1/2 szklanki ziaren słonecznika;
  3. 1 łyżka ziaren słonecznika/siemienia lnianego/pestek dyni/sezamu do oprószenia po wierzchu.

Sposób przygotowania:
  1. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 6 - 10 godzin (u mnie cała noc).
  2. Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego z wyjątkiem ziaren tj. mąkę pszenną, wodę, sól, cukier, masło i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 15 - 20 minut. Ręcznie należy wyrabiać przez około 30 minut). Do dość luźnego ciasta dodać ziarna tj. słonecznik, siemie lniane, sezam, pestki dyni i wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut.
  3. Długą keksówkę lub 2 małe keksówki (u mnie jedna długa) wysmarować masłem i dokładnie obsypać ziarnami słonecznika. Do tak przygotowanej/nych keksówki/ek przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na od 1 do 4 godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość - mój wyrastał 2 godziny).
  4. Po tym czasie chleba/ów skropić wodą, posypać ziarnami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 60 minut, pamiętając aby po upływie 20 minut otworzyć piekarnik i spryskać wierzch chleba wodą.
  5. Upieczony chleb wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,2 kg bochenek chleba.
  2. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 30 x 15 cm lub 2 mniejsze keksówki.
  3. Szklanka = 250 ml.
  4. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
  5. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu wraca natychmiast do swojego pierwotnego kształtu, to potrzebuje jeszcze czasu. Natomiast jeśli potrzebuje trochę czasu zanim się odkształci - jest gotowe do pieczenia.
  6. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


























Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach chleba.

4 komentarze:

  1. Znakomity chleb! Świetnie wyszedł!
    Dziękuję za dołączenie do listy grudniowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. witam! mam pytanie jak zrobić domowy zakwas żytni do wypieku chleba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ja zawsze robię zakwas z tego przepisu: Zrób chleb sam. Jak wyhodować zakwas żytnio-razowy
      Najlepszą mąką do takiego zakwasu jest mąka żytnia razowa typ 2000 firmy Melwit. Z mąk innych firm zakwas potrafił robić się gliniasty:-(
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  3. Ja z problematycznym hodowaniem zakwasu radzę sobie inaczej. Kupuję ekologiczne zestawy do domowego wypieku chleba i nie muszę się już przejmować doborem składników. Mam wszystko to, co potrzebuję by mieć piękny, pachnący bochenek chleba. Polecam, jakbyście nie mógłby znaleźć zestawów to są na domowychlebek.pl ;D

    OdpowiedzUsuń