sobota, 31 stycznia 2015

Ajerkoniak - likier jajeczny

Ajerkoniak - likier jajeczny...
Żółciutki, gęsty i kremowy.
Idealny do ciast i deserów.
Można go jeść łyżeczką.
Mocny i pyszny!
Polecam!
Składniki:
  1. 8 żółtek jaj;
  2. 400 g cukru pudru;
  3. 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  4. 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego (u mnie w kartoniku);
  5. 250 ml spirytusu 70 %.

























Sposób przygotowania:
  1. Jajka sprzyć wrzątkiem tj. do miseczki nalać gorącej, dopiero co zagotowanej wody, i  trzymając na łyżce jajko zamaczać je na kilka sekund i szybko wyjmować. Postępować tak z każdym jajkiem.
  2. Żółtka jaj oddzielić do białek. Białka nie są potrzebne do przygotowania likieru.
  3. Do miski (u mnie od miksera) wlać żółtka, dodać cukier puder i cukier wanilinowy i ubić na puszystą masę.
  4. Do ubitych jaj z cukrem wlać mleko skondensowane niesłodzone i dalej ubijać, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił.
  5. Na końcu wlać spirtus i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
  6. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi nieco ponad 1 litr ajerkoniaku.
  2. Adwokat należy przechowywać w lodówce.
  3. Po 2 godzinach likier nadaje się już do spożycia, ale może jeszcze nie być bardzo gęsty. Często potrzebuje nawet do 24 godzin, aby nabrać bardzo gęstej konsystencji.
  4. Likier jest bardzo gęsty, więc lepiej po przygotowaniu zlać go do słoika niż do butelki. Wówczas łatwiej będzie go wydobyć.
  5. Ja zastąpiłam cukier wanilinowy cukrem z prawdziwą wanilią, stąd czarne kropeczki w likierze.
  6. Spirytusu nie można zastąpić wódką. Ajerkoniak przygotowany na bazie wódki  będzie rzadki. Spirytus ścina żółtka jaj, dlatego likier gęstnieje.
  7. Najlpeszym spirytusem do nalewek/likierów jest 70 %. W sklepach dostępny jest najczęściej spirytus 95 %, w związku z tym należy go rozcieńczyć zgodnie z tabelą. W celu uzyskania 1 litra spirytusu o mocy 70% należy wziąć 740 ml spirytusu 95 % i 290 ml zimnej wody dobrej jakości.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


4 komentarze:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię taki likier, więc wypróbuje przepis :)

    http://wildstrawberryand.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam! Jest pyszny!
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ajerkoniak :-) cieszę się że moja tabela rozcieńczania się przydaje.

    OdpowiedzUsuń