Plasterki złocistych ziemniaków.
Kosteczki cebuli i plastry pieczarek.
Całość mocno oprószona przyprawą do ziemniaków.
I posypana drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pyszny dodatek do obiadu!
Smacznego!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 1 duża cebula;
- 200 g pieczarek;
- 1/2 łyżki przyprawy do ziemniaków;
- 1/2 pęczka szczypiorku;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, obgotwać w lekko posolonej wodzie, tak aby były półtwarde. Odcedzić. Pokroić w plastry.
- Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę, delikatnie posolić i chwilę podsmażać.
- Następnie dodać pieczarki, wymieszać i podsmażać, aż cała woda z pieczarek odparuje.
- Na koniec dodać plastry ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków i razem podsmażać, aż ziemniaki staną się złociste i miękkie.
- Ziemniaki i z cebulą i pieczarkami doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Usmażone ziemniaki posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
- Podawać gorące.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Gotując ziemniaki należy uważać, aby ich nie ugotować. Miękkie, ugotowane ziemniaki mogą się rozpadać na patelni. Należy też pamiętać, że im grubsze i większe będą plastry ziemniaków, tym dłuższy czas będą musiały się podsmażać.
- Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
- Przyprawę do ziemniaków można zastąpić swoimi ulubionymi ziołami, a szczypiorek koperkiem lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz