poniedziałek, 2 lutego 2015

Ziemniaki z pieczarkami i szczypiorkiem

Ziemniaki z pieczarkami i szczypiorkiem...
Plasterki złocistych ziemniaków.
Kosteczki cebuli i plastry pieczarek.
Całość mocno oprószona przyprawą do ziemniaków.
I posypana drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pyszny dodatek do obiadu!
Smacznego!
























Składniki:
  1. 1 kg ziemniaków;
  2. 1 duża cebula;
  3. 200 g pieczarek;
  4. 1/2 łyżki przyprawy do ziemniaków;
  5. 1/2 pęczka szczypiorku;
  6. Sól;
  7. Pieprz;
  8. Olej do smażenia.

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, obgotwać w lekko posolonej wodzie, tak aby były półtwarde. Odcedzić. Pokroić w plastry.
  2. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę.
  3. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  4. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę, delikatnie posolić i chwilę podsmażać.
  6. Następnie dodać pieczarki, wymieszać i podsmażać, aż cała woda z pieczarek odparuje.
  7. Na koniec dodać plastry ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków i razem podsmażać, aż ziemniaki staną się złociste i miękkie.
  8. Ziemniaki i z cebulą i pieczarkami doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Usmażone ziemniaki posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
  10. Podawać gorące.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Gotując ziemniaki należy uważać, aby ich nie ugotować. Miękkie, ugotowane ziemniaki mogą się rozpadać na patelni. Należy też pamiętać, że im grubsze i większe będą plastry ziemniaków, tym dłuższy czas będą musiały się podsmażać.
  2. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
  3. Przyprawę do ziemniaków można zastąpić swoimi ulubionymi ziołami, a szczypiorek koperkiem lub natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz