czwartek, 29 stycznia 2015

Sos barbecue (sos BBQ)

Sos barbecue (sos BBQ)...
Słodko - kwaśny, delikatnie pikantny.
O rudo - czerwonym kolorze.
Na bazie ketchupu, z dodatkiem cebuli i czosnku.
Słodki dzięki dodatkowi brązowego cukru.
Kwaśny za sprawą soków z cytryny i pomarańczy.
Ostry przez dodanie musztardy i pieprzu cayenne.
Idealny do potraw z grilla!
Polecam!

Składniki:
  1. 1 szklanka ketchupu;
  2. 1/4 szklanki cukru trzcinowego;
  3. 1 łyżka soku pomarańczowego;
  4. 1 łyżka soku z cytryny;
  5. 1 łyżka sosu worcestershire;
  6. 1/2 łyżeczki musztardy;
  7. 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę;
  8. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;
  9. 1/2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku (u mnie Prymat).
Szklanka = 250 ml

























Sposób przygotowania:
  1. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  2. Wszystkie składniki sosu wlać/wsypać do miseczki/szejkera do sosów i dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Tak przygotowany sos wstawić do lodówki na minimum 2 godziny w celu połączenia się smaków.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Widoczna na zdjęciu miseczka sosu wyszła z 1/2 ilości podanych składników.
  2. Do sosu można użyć dowlonego rodzaju ketchupu: łagodnego lub ostrego.
  3. Cukier trzcinowy można zastąpić 2 łyżkami płynnego miodu czy melasy, a w ostateczności 2 łyżkami białego cukru.
  4. Sos worcestershire można zastąpić sosem sojowym czy maggi, ale wpłynie to na smak sosu.
  5. Suszoną cebulę można zastąpić świeżą, bardzo drobno poszatkowaną czy prażoną.
  6. Szklanka = 250 ml.
  7. Sos idealnie nadaje się jako marynata do mięs z grilla. Wystarczy tylko włożyć kawałki mięsa do woreczka, wlać sos (około 1/2 szklanki pozostawić), dobrze wstrząsnąć, aby sos pokrył wszytstkie kawałki i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Podczas grillowania smarować mięso pozostłą częścią sosu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz