Słodko - kwaśny, delikatnie pikantny.
O rudo - czerwonym kolorze.Na bazie ketchupu, z dodatkiem cebuli i czosnku.
Słodki dzięki dodatkowi brązowego cukru.
Kwaśny za sprawą soków z cytryny i pomarańczy.
Ostry przez dodanie musztardy i pieprzu cayenne.
Idealny do potraw z grilla!
Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka ketchupu;
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego;
- 1 łyżka soku pomarańczowego;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżka sosu worcestershire;
- 1/2 łyżeczki musztardy;
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę;
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;
- 1/2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku (u mnie Prymat).
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie składniki sosu wlać/wsypać do miseczki/szejkera do sosów i dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Tak przygotowany sos wstawić do lodówki na minimum 2 godziny w celu połączenia się smaków.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Widoczna na zdjęciu miseczka sosu wyszła z 1/2 ilości podanych składników.
- Do sosu można użyć dowlonego rodzaju ketchupu: łagodnego lub ostrego.
- Cukier trzcinowy można zastąpić 2 łyżkami płynnego miodu czy melasy, a w ostateczności 2 łyżkami białego cukru.
- Sos worcestershire można zastąpić sosem sojowym czy maggi, ale wpłynie to na smak sosu.
- Suszoną cebulę można zastąpić świeżą, bardzo drobno poszatkowaną czy prażoną.
- Szklanka = 250 ml.
- Sos idealnie nadaje się jako marynata do mięs z grilla. Wystarczy tylko włożyć kawałki mięsa do woreczka, wlać sos (około 1/2 szklanki pozostawić), dobrze wstrząsnąć, aby sos pokrył wszytstkie kawałki i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Podczas grillowania smarować mięso pozostłą częścią sosu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz