Chrupkość drobno startej, białej kapusty.
Soczystość wiórków marchewki.
Ostrość kawałeczków białej cebuli.
Połączone delikatnie słodkim sosem na bazie majonezu.
Pyszna, amerykańska klasyka.
Polecam!
Składniki:
- 8 szklanek startej na tarce o dużych oczkach białej kapusty;
- 1 duża marchewka;
- 2 małe cebule.
Sos:
- 1/3 szklanki cukru pudru;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/8 łyżeczki pieprzu;
- 1/2 szklanki majonezu;
- 1/4 szklanki mleka;
- 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego;
- 2 łyżki sok wyciśniętego z cytryny.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Do surówki potrzeba 8 szklanek kapusty). Startą kapustę wsypać do miski.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Dodać do miski z kapustą. Wymieszać.
- Cebule obrać. Drobno posiekać. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać.
- Przygotować sos. Do miseczki/szejkera do sosów wsypać cukier puder, sól, pieprz. Wlać majonez, mleko, ocet winny i sok z cytryny. Sos dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do miski z kapustą, marchewką i cebulą wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowaną surówkę wstawić do lodówki na minimum 2 - 3 godziny.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi duża porcja surówki. Widoczna na zdjęciach miseczka surówki została przygotowana z 1/2 składników.
- Kapusta nie wymaga posolenia po szatkowaniu, aby zmiękła. Kapusta miękknie w lodówce pod wpływem sosu.
- Majonez do sosu powinien być gęsty. Jedny z lepszych jest majonez Winiary.
- Samk surówki można wzbogacić o kukurydzę konserwową.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz