czwartek, 29 stycznia 2015

Surówka Colesław jak z KFC

Surówka Colesław jak z KFC...
Chrupkość drobno startej, białej kapusty.
Soczystość wiórków marchewki.
Ostrość kawałeczków białej cebuli.
Połączone delikatnie słodkim sosem na bazie majonezu.
Pyszna, amerykańska klasyka.
Polecam!
 Składniki:
  1. 8 szklanek startej na tarce o dużych oczkach białej kapusty;
  2. 1 duża marchewka;
  3. 2 małe cebule.
Sos:
  1. 1/3 szklanki cukru pudru;
  2. 1/2 łyżeczki soli;
  3. 1/8 łyżeczki pieprzu;
  4. 1/2 szklanki majonezu;
  5. 1/4 szklanki mleka;
  6. 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego;
  7. 2 łyżki sok wyciśniętego z cytryny.
Szklanka = 250 ml


Sposób przygotowania:
  1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Do surówki potrzeba 8 szklanek kapusty). Startą kapustę wsypać do miski.
  2. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Dodać do miski z kapustą. Wymieszać.
  3. Cebule obrać. Drobno posiekać. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać.
  4. Przygotować sos. Do miseczki/szejkera do sosów wsypać cukier puder, sól, pieprz. Wlać majonez, mleko, ocet winny i sok z cytryny. Sos dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Do miski z kapustą, marchewką i cebulą wlać sos i dokładnie wymieszać.
  6. Tak przygotowaną surówkę wstawić do lodówki na minimum 2 - 3 godziny.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi duża porcja surówki. Widoczna na zdjęciach miseczka surówki została przygotowana z 1/2 składników.
  2. Kapusta nie wymaga posolenia po szatkowaniu, aby zmiękła. Kapusta miękknie w lodówce pod wpływem sosu.
  3. Majonez do sosu powinien być gęsty. Jedny z lepszych jest majonez Winiary.
  4. Samk surówki można wzbogacić o kukurydzę konserwową.
  5. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz