Elegancka rolada na bazie sera gouda.
Z kremowym, ziołowym farszem.
Plastrami szynki i ziarnami kukurydzy.
Oprószona natką pietruszki.
Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje.
Polecam!
Składniki:
- 300 g sera żółtego w kawałku w opakowaniu foliowym (u mnie gouda);
- 100 g szynki w dużych plastrach;
- 150 g serka kanapkowego z ziołami (u mnie Almette);
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej;
- 1/2 białej części średniego pora;
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietrszuki (2 do farszu, 2 do oprószenia po wierzchu);
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Por umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sito i sparzyć (tj. polać) wrzątkiem.
- Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Przygotować farsz. Do miski przełożyć serek kanapkowy. Dodać sparzonego, pokrojonego pora, odcedzoną kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki (2 łyżki). Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- W garnku zagotować wodę. Garnek zdjąć z ognia. Włożyć do niego ser w folii (ser ma być cały zanurzony) na 8 - 15 minut (czas moczenia sera zależy od gatunku sera). Po tym czasie ser powinien być miękki, ale nie płynny.
- Ser wyjąć z wody. Lekko ostudzić. Wyjąć z opakowania i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm.
- Na serze poukładać plastry szynki i rozsmarować farsz. Ser zwinąć ciasno w roladę. Roladę obtoczyć z każdej strony posiekaną natką pietruszki i delikatnie docisnąć, aby natka przykleiła się do sera.
- Tak przygotowaną roladę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
- Roladę podawać na zimno, pokrojoną w plastry.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Moża użyć dowolnego gatunku sera, który dobrze się topi.
- W przepisie chodzi o ser żółty w kawałku w oryginalnym opakowaniu np. taki. Natomiast jeśli mamy ser żółty kupiony na wagę (tj. bez opakowania), wówczas należy włożyć go do woreczka foliowego i bardzo mocno zawiązać.
- Do przepisu nie należy używać gatunków serów, które mają warstwę wosku.
- Czas kąpieli sera zależy od jego rodzaju.
- Mocząc ser należy uważać, aby się całkowicie nie rozpuścił i nie stał się płynny.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz