piątek, 27 lutego 2015

Rolada drobiowa na zimno

Rolada drobiowa na zimno...
Pyszna, domowa wędlina do chleba.
O wyraźnym aromacie czosnku i zdecydownym smaku.
Łatwo się kroi w cienkie plasterki i bardzo dobrze smakuje.
Polecam!
 Składniki (na 1 kg rolady):
  1. Około 1,1 kg udek drobiowych - po obraniu ze skóry i kości - 650 g samego mięsa;
  2. 350 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  3. 2 płaskie łyżeczki soli;
  4. 1 płaska łyżeczka pieprzu;
  5. 1 płaska łyżeczka cukru pudru (u mnie bez);
  6. 3 ząbki czosnku;
  7. 3 płaskie łyżeczki żelatyny;
  8. 1 czubata łyżka posiekanego koperku;
  9. 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki;
  10. 1 łyżka majeranku;
  11. Olej do wysmarowania folii aluminiowej;
  12. Folia aluminiowa.
 Sposób przygotowania:
  1. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  2. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, pozdejmować z nich skóry, usunąć kości i pokroić w małe kawałki (o wymiarach około 1,5 x 1,5 cm).
  3. Do miski włożyć mięso mielone. Dodać pokrojone mięso z udek kurczaka, wszystkie przyprawy (tj. sól, pieprz, cukier puder, majeranek), zioła (przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koperek i natkę pietruszki) oraz żelatynę. Dobrze wymieszać i wyrobić masę mięsną, aby składniki dobrze się połączyły, a mięso nieco rozkleiło.
  4. Folię aluminiową rozłożyć na blacie błyszczącą stroną do góry i posmarować olejem. Na folię przełożyć mięso i wstępnie uformować roladę.
  5. Tak przygotowane mięso zawinąć szczelnie i ściśle w folię alumniową, a następnie tak przygotowaną roladę owinąć szczelnie w drugi kawałek folii alumniowej.
  6. Roladę owiniętą w folię przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 55 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w folii do wystudzenia. Wystudzoną roladę wyjąć z folii, przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie na całą noc).
  8. Roladę podwać zimną, jako wędlinę, pokrojoną w cienkie plasterki.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1 kg rolady.
  2. W większości hipermarketów (np. w Tesco), jak i w Lidlu można kupić gotowe mięso z ud kurcząt bez skóry i kości. Wówczas nie ma konieczności obierania udek ze skóry i kości.
  3. Można użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego.
Źródło przepisu: Stare Gary.



























Domowy Wyrób

4 komentarze:

  1. Ciekawe ,czy z podanych składników wyszłoby coś dobrego ,ale w wersji ugotowanej ?
    W sensie bez pieczenia . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      nie wiem czy rodala wyjdzie w wersji gotowanej. Nigdy nie robiłam.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń