Puszysta, delikatna pianka.
Na spodzie z pokruszonych herbatników.
Udekorowana świeżymi owocami.
Pyszna delikatność!
Smacznego!
Składniki:
Spód herbatnikowy:
- 250 g herbatników;
- 160 g masła;
- 1 łyżka kakao.
Różowa pianka:
- Puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (waga 411 g);
- 2 łyżki cukru pudru;
- 2 czerwone galaretki (u mnie truskawkowe, każda po 75g).
Dodatkowo:
- Herbatniki pokruszyć na bardzo drobne kawałeczki.
- Masło rozpuścić w rondelku (lub w mikrofalówce) i jeszcze ciepłe wlać do pokruszonych herbatników.
- Do herbatników z masłem dodać kakao i dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowaną masę herbatnikową wyłożyć spód trotownicy (o średnicy 26 cm), dokładnie ugnieść i wstawić do lodówki na około 15 minut.
- W międzyczasie, do misy (u mnie od miksera) wlać mleko skondensowane niesłodzone i ubić mikserem.
- Do ubitego mleka dodać cukier puder i ponownie zmiksować, aż do połączenia składników.
- Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i wystudzić.
- Do ubitego mleka z cukrem pudrem dodać lekko tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować, aż do połączenia składników.
- Powstałą, różową piankę wylać na spód herbatnikowy.
- Torcik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Gotowy torcik udekorować świeżymi owocami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.
- Można użyć galaretek o dowolnym smaku, przy czym aby uzyskać różowy torcik najlepiej, aby były to np. malinowa, wiśniowa, truskawkowa, arbuzowa.
- Do pianki, do środka, można dodać świeże owoce, przy czym wówczas należy użyć większej tortownicy.
- Można użyć dowolnych owoców do dekoracji ciasta, jak również oblać je po wierzchu czekoladą czy galaretką.
- Zamiast herbatników do spodu można użyć biszkotów, czy upiec biszkopt, a zamiast masła - margaryny.
- Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się obłędnie pysznie!!!
OdpowiedzUsuńSuper pysznie :)
OdpowiedzUsuń