Soczyste kawałki filetu z piersi kurczaka.
Plasterki pieczarek i paseczki papryki.
Zatopione w delikatnym, śmietankowym sosie.
Dobrze przyprawione słodką papryką.
Posypane pachnącą natką pietruszki.
Smaczny pomysł na obiad.
Polecam!
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka;
- 150 g pieczarek;
- 1 średnia cebula;
- 1 duża, czerwona papryka;
- 250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36% (tzw. kremówki);
- 1/2 łyżki vegety;
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki;
- 1/2 pęczka natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej.
Sposób przygotowania:
- Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć vegetą i słodką papryką i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Pieczarki i paprykę umyć i osuszyć, paprykę oczyścić z nasion i białych błon. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w paseczki.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) podsmażyć mięso z kurczaka.
- Do podsmażonego kurczaka dodać pokrojoną cebulę, plasterki pieczarek i paseczki papryki i dusić razem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie wlać na patelnię z kurczakiem i warzywami śmietankę i zagotować.
- Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem, posypany drobno posiekaną natką pietrszuki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do gulaszu można dodać pokrojoną w słupki lub startą na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) marchewkę i/lub korzeń selera.
- Do przepisu należy użyć słodkiej, rzadkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36% lub śmietanki do kawy UHT o zawartości tłuszczu 10, 12, 18 lub więcej % (takiej w kartoniku).
- Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie myję pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz