czwartek, 26 lutego 2015

Skrzydełka jogurtowo-cebulowe

Skrzydełka jogurtowo-cebulowe...
Złociste i aromatyczne skrzydełka kurczaka.
Otulone cebulowo-jogurtową pierzynką.
Delikatnie chrupiące na zewnątrz.
Wyraźnie soczyste wewnątrz.
Pyszny, domowy, obiad.
Smacznego!
 Składniki:
  1. 1,3 kg skrzydełek kurczaka;
  2. 400 g gęstego jogurtu naturalnego;
  3. 2 średnie cebule;
  4. 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie złocista);
  5. 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku;
  6. Bułka tarta;
  7. Sól;
  8. Olej.
Sposób przygotowania:
  1. Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, oprószyć przyprawą do kurczaka.
  2. Cebule obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, wrzucić do miski i posolić. Wymieszać.
  3. Do pokrojonej, posolonej cebuli dodać jogurt naturalny i wymieszać.
  4. W tak przygotowanym jogurcie z cebulą zanurzyć skrzydełka (każde skrzydełko powinno być dobrze oblepione jogurtem), oprószyć ostrą papryką, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
  5. Po tym czasie skrzydełka panierować w bułce tartej i krótko obsmażać, na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron na złoty kolor.
  6. Tak przygotowane skrzydełka ukłdać obok siebie na blasze/w naczyniu żaroodporny, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać bez przykrycia przez około 30 - 35 minut, aż staną się miękkie.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ilość i rodzaj przypraw (do kurczaka, papryka) można dowolnie zmieniać zgodnie z własnym smakiem.
  2. Skrzydełka przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste, a dzięki panierowaniu w bułce tartej ich skórka jest delikatnie chrupiąca.
  3. Ostrość cebuli nie jest mocno wyczuwalna na skrzydełkach.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




2 komentarze: