Złociste i aromatyczne skrzydełka kurczaka.
Otulone cebulowo-jogurtową pierzynką.
Delikatnie chrupiące na zewnątrz.
Wyraźnie soczyste wewnątrz.
Pyszny, domowy, obiad.
Smacznego!
Składniki:
- 1,3 kg skrzydełek kurczaka;
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego;
- 2 średnie cebule;
- 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie złocista);
- 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku;
- Bułka tarta;
- Sól;
- Olej.
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, oprószyć przyprawą do kurczaka.
- Cebule obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, wrzucić do miski i posolić. Wymieszać.
- Do pokrojonej, posolonej cebuli dodać jogurt naturalny i wymieszać.
- W tak przygotowanym jogurcie z cebulą zanurzyć skrzydełka (każde skrzydełko powinno być dobrze oblepione jogurtem), oprószyć ostrą papryką, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
- Po tym czasie skrzydełka panierować w bułce tartej i krótko obsmażać, na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron na złoty kolor.
- Tak przygotowane skrzydełka ukłdać obok siebie na blasze/w naczyniu żaroodporny, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać bez przykrycia przez około 30 - 35 minut, aż staną się miękkie.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ilość i rodzaj przypraw (do kurczaka, papryka) można dowolnie zmieniać zgodnie z własnym smakiem.
- Skrzydełka przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste, a dzięki panierowaniu w bułce tartej ich skórka jest delikatnie chrupiąca.
- Ostrość cebuli nie jest mocno wyczuwalna na skrzydełkach.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Bardzo smakowita wersja na przyrządzenie skrzydełek. Musiały być pyszne. Pozdrawiam (:
OdpowiedzUsuńjogurt i cebula?
OdpowiedzUsuń