poniedziałek, 2 marca 2015

Pasta z awokado

Pasta z awokado...
Zielona, kremowa, pyszna.
Z dodatkiem jajek i cebuli.
O czosnkowym aromacie.
Idealna do kanapek.
Smacznego!

Składniki:
  1. 1 średnie, dojrzałe awokado;
  2. 2 jaja ugotowane na twardo;
  3. 1/2 małej cebuli;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. Sok wyciśnięty z 1/2 limonki;
  6.  2 łyżki majonezu;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Awokado umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowy nacinając je do pestki. Połówki awokado przekręcić w przeciwnych kierunkach. Z jednej połówki wyjąć pestkę. Wyjąć miąższ awokado łyżką lub obrać je ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.
  3. Cebule obrać, drobno posiekać.
  4. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Wycisnąć sok z limonki.
  6. Pokrojone, wystudzone jajka wymieszać z miąższem awokado, posiekaną cebulką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać majonez, sok z limonki i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. 
  7. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  8. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik pasty.
  2. Jajka muszą być wsytudzone, żeby się jajecznica nie zrobiła:-)
  3. Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.
  4. Z dodatku czosnku czy cebuli można zrezygnować, a sok z limonki zastąpić sokiem z cytryny.
  5. Pasta ma kremową konsystencję, ale jeśli ktoś woli pastę z kawałkami warzyw to może zetrzeć awokado na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) i tak samo jajka.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



Domowy Wyrób

2 komentarze: