Zielona, kremowa, pyszna.
Z dodatkiem jajek i cebuli.
O czosnkowym aromacie.
Idealna do kanapek.
Smacznego!
Składniki:
- 1 średnie, dojrzałe awokado;
- 2 jaja ugotowane na twardo;
- 1/2 małej cebuli;
- 2 ząbki czosnku;
- Sok wyciśnięty z 1/2 limonki;
- 2 łyżki majonezu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Awokado umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowy nacinając je do pestki. Połówki awokado przekręcić w przeciwnych kierunkach. Z jednej połówki wyjąć pestkę. Wyjąć miąższ awokado łyżką lub obrać je ze skórki i pokroić w kostkę.
- Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.
- Cebule obrać, drobno posiekać.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Wycisnąć sok z limonki.
- Pokrojone, wystudzone jajka wymieszać z miąższem awokado, posiekaną cebulką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać majonez, sok z limonki i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę.
- Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik pasty.
- Jajka muszą być wsytudzone, żeby się jajecznica nie zrobiła:-)
- Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku.
- Z dodatku czosnku czy cebuli można zrezygnować, a sok z limonki zastąpić sokiem z cytryny.
- Pasta ma kremową konsystencję, ale jeśli ktoś woli pastę z kawałkami warzyw to może zetrzeć awokado na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) i tak samo jajka.
Polecam pycha !!
OdpowiedzUsuńSmaczna:)
OdpowiedzUsuń