czwartek, 12 marca 2015

Lasagne z mięsem mielonym

Lasagne z mięsem mielonym...
Płaty miękkiego makaronu do lasagne.
Nadzienie z mięsa mielonego, pomidorów i pieczarek.
Mocno doprawione czosnkiem, słodką papryką i chili.
Warstwy kremowego sosu beszamelowego.
A na wierzchu (i nie tylko) ciągnąca się mozzarella.
Ozdobiona świeżą bazylią.
Smaczna podróż kulinarna do Włoch!
 Składniki:

Farsz z mięsa mielonego:
  1. 2 średnie cebule;
  2. 4 ząbki czosnku;
  3. 300 g pieczarek;
  4. 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  5. Puszka pomidorów krojonych bez skórki (waga netto 400 g);
  6. 100 g koncentratu pomidorowego;
  7. 1 łyżeczk słodkiej papryki w proszku;
  8. Szczypta chili;
  9. Kilka kropel sosu tabasco;
  10. Olej do smażenia;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
Sos beszamel:
  1. 2 łyżki masła;
  2. 2 łyżki mąki pszennej;
  3. 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %);
  4. 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny;
  5. 1 żółtko jaja;
  6. Szczypta białego cukru;
  7. Szczypta gałki muszkatałowej;
  8. Sól;
  9. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. 1/2 opakowania makaronu lasagne (około 12 płatów makaronu);
  2. 300 g startej mozzarelli;
  3. Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego;
  4. Kilka listków bazylii do dekoracji - opcjonalnie.
























Sposób przygotowania:
Farsz mięsny:
  1. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  2. Ząbki czosnku obrać, przeisnąć przez praskę.
  3. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  4. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokorojoną cebulę i plasterki pieczarek. Podsmażać, aż pieczarki puszczą wodę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Gdy pieczarki puszczą wodę dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili, tabasco i podsmażać, aż mięso będzie zarumienione.
  6. Do zarumienionego mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
Sos beszamel:
  1. W rondelku lub małym garnku rozpuścić masło. 
  2. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji (aby nie było grudek). Zdjąć z ognia.
  3. Powoli dolewać mleko cały czas mieszając.
  4. Przyprawić gałką muszkatałkową, solą i pieprzem. Wymieszać.
  5. Ponownie wstawić na ogień. Zagotować stale mieszając. 
  6. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać.
  7. Wystudzić. Do wystudzonego beszamelu dodać żółtko jaja i dobrze wymieszać.
Razem:
  1. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
  3. Lasagne układać warstwami: 
    • Warstwa beszamelu (około 0,5 cm);
    • Płaty makaronu;
    • Farsz z mięsa mielonego;
    • Starta mozzarella;
    • Warstwa beszamelu (około 0,5 cm);
    • Płaty makaronu;
    • Farsz z mięsa mielonego;
    • Starta mozzarella.
  4. Warstwy układać, aż do ukończenia składników. Wierzchnią warstwę powinna stanowić starta mozzarella.
  5. Lasagne wstawić do piekranika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 2 lub 3 półka - u mnie 2, bo naczynie z pokrywą nie zmieściłoby się do piekarnika) i piec pod przykryciem przez około 30 - 40 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego wystudzenia na około 10 minut. Inaczej będzie się rozpadać!
  7. Podawać ciepłą, udekorowaną świeżymi listkami bazylii.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Ja przygotowałam tę lasagne w 5 litrowym naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Zużyłam 12 płatów makaronu i uzyskałam 3 warstwową lasagne. Pokrywkę można zastąpić folią aluminiową, dokładnie otulając/przykrywając nią naczynie żaroodporne/blachę z lasagne.
  2. Zamiast bazylii, do dekoracji można użyć pomidora pokrojonego w plastry. Należy położyć go na lasagne na 5 minut przed końcem zapiekania.
  3. Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
  4. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem.
  5. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego itp.
  6. Lasagne nie należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Musi ona odczekać około 10 minut, aby się nie rozpadała.
  7. Kupując makaron do lasagne, należy wybrać taki, który nie wymaga wstępnego gotowania. Taki makaron będzie miękki po wyjęciu lasagne z piekarnika.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz: