poniedziałek, 4 maja 2015

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie...
Domowy, pysznie zdrowy.
Bez zbędnych polepszaczy.
Na bazie mąki pszennej razowej i żytniej.
Z dodatkiem siemienia lnianego.
Smacznego!
Składniki:

Zaczyn:
  1. 75 g zakwasu żytniego;
  2. 200 g letniej, przegotowanej wody;
  3. 250 g mąki żytniej (typ 720);
Ciasto chlebowe:
  1. Cały zaczyn;
  2. 250 g mąki żytniej (typ 720);
  3. 75 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  4. 220 - 250 ml letniej, przegotowanej wody;
  5. 1 łyżeczka soli;
  6. 2 łyżki ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu.
























Sposób przygotowania:
  1. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 12 - 14 godzin (u mnie cała noc).
  2. Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego (oprócz wody) tj. mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól, siemię lniane i wymieszać łyżką do połączenia składników. Zostawić na 5 minut.
  3. Po tym czasie dolewać stopniowo wodę i mieszać ciasto łyżką lub (tak jak u mnie) mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być miękkie, ale nie może być zbyt rzadkie.
  4. 2 małe keksówki wysmarować olejem. Do tak przygotowanej keksówki przelać ciasto, wyrównać mokrą dłonią, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około  3 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno wyrosnąć ponad brzegi keksówki).
  5. Po tym czasie chleb skropić wodą, oprószyć siemieniem lnianym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne  25 minut.
  6. Upieczony chleb wyjąć z keksówki. Wystudzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 900 g bochenek chleba.
  2. Jest to przepis na  keksówkę o wymiarach 22 x 11,5 cm.
  3. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
  4. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu wraca natychmiast do swojego pierwotnego kształtu, to potrzebuje jeszcze czasu. Natomiast jeśli potrzebuje trochę czasu zanim się odkształci - jest gotowe do pieczenia.
  5. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

























Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz