Intensywnie zielone, poszatkowane liście młodej kapusty.
Młoda cebula dymka wraz ze szczypiorkiem.
Krążki soczystej marchewki i wiórki koperku.
Zaprawione słodką śmietanką.
Pyszny dodatek do obiadu.
Smacznego!
- 1 główka młodej kapusty (moja była o wadze około 700 g);
- 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem;
- 1 średnia marchewka;
- Pęczek koperku;
- 1/2 łyżki vegety;
- 125 ml słodkiej śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 12 % (takiej w kartoniku, do kawy);
- 1 łyżka masła;
- 2 łyżki octu (u mnie spirytusowy);
- 1,5 łyżki mąki pszennej;
- Szczypta białego cukru;
- Sól;
- Pieprz;
- 1 litr + 250 ml zimnej wody.
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
- Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plasterki.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Cebulę dymkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Do garnka wlać 1 litr zimnej wody i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić poszatkowaną kapustę i gotować na średnim ogniu, przez 3 - 4 minuty. Kapusta ma się zaparzyć i pozbyć goryczki. Odcedzić. Przełożyć z powrotem do garnka.
- Na rozgrzane na patelni masło wrzucić plasterki marchewki i podsmażać około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną cebulkę (bez szczypiorku) i wszystko razem przez krótką chwilkę podsmażać. Podsmażoną marchewkę z cebulą dodać do kapusty, a garnek z powrotem postawić na ogniu.
- Do kapusty z cebulą i marchewką wlać 250 ml wody. Dodać vegetę, ocet, posiekany koperek, szczypiorek i dusić, aż kapusta będzie miękka.
- Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do ugotowanej (tj. gdy kapusta będzie już miękka) kapusty. Wymieszać.
- Kapustę zestawić z ognia. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku.
- Podawać na gorąco, najlepiej z młodymi ziemniakami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Śmietankę UHT do kawy można zastąpić śmietanką o zawartości tłuszczu 30 lub 36% (tzw. kremówką), ale wówczas danie będzie bardziej kaloryczne.
- Ocet można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub cytryną, masło - margaryną, a śmietankę - ewentulanie mlekiem.
- Danie można urozmaicić o dodatek kminku, a cebulę i marchewkę zeszklić na smalcu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz