Spód z kruchego ciasta.
Puszysta, budyniowa pianka.
Słodko - kwaśny rabarbar.
A na wierzchu wiórki z ciasta.
Pyszne, wiosenne, domowe.
Polecam!
Składniki:
Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej;
- 5 żółtek jaj;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 250 g margaryny;
- 3 łyżki cukru pudru.
Pianka budyniowa:
- 5 białek jaj;
- 1 cukier wanilinowy (opakowanie o wadze 16 g);
- 1 szklanka białego cukru;
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 opakowania, każde po 40 g);
- 1/2 szklanki oleju;
- Szczypta soli.
Dodatkowo:
- 500 g rabarbaru (waga przed obraniem);
- 1/4 szklanki cukru pudru;
- Papier do pieczenia + olej do wysmarowania blachy.
Szklanka = 250 ml
- Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę oraz zółtka jaj i zagnieść ciasto.
- Zagniecione ciasto podzielić na dwie części wielkości 40 i 60 % i wstawić do schłodzenia do zamrażalnika na minimum 30 minut. Po tym czasie większą część ciasta wyjąć z zamrażalnika. Drugi kawałek ciasta pozostawić dalej w zamrażalniku.
- Blachę posmarować delikatnie olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Tak przygotowaną blachę wylepić wyjętą z zamrażalnika większą częścią ciasta.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 20 minut, aż ciasto stanie się złociste. Upieczone ciasto wystudzić w blasze.
- Przygotować owoce: rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Posypać cukrem pudrem (1/4 szklanki), wymieszać i wyłożyć na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku z rabarbaru.
- Przygotować budyniową piankę: białka jaj ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany, stale miksując, dodać cukier waniliowy, następnie dodawać po 1 łyżce cukru. Cały czas miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nadal miksując, wsypać budynie w proszku, a na koniec wlać powoli olej i zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę równomiernie wyłożyć na podpieczone, wystudzone ciasto.
- Pokrojony rabarbar odsączyć z nadmiaru soku. Wyłożyć na piankę.
- Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażalnika. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach (twz. grube wiórki). Wiórkami ciasta posypać rabarbar.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 minut.
- Ciasto kroić po całkowitym wystudzeniu. Upieczone, wystudzone ciasto można oprószyć po wierzchu cukrem pudrem (u mnie bez).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm.
- Do ciasta można użyć dowolnych owoców sezonowych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam rabarbar <3 ostatnio robiłam ciasto ucierane,,ale to Twoje mmm <3
OdpowiedzUsuńMmmm, pyszne)
OdpowiedzUsuńpyszniutkie!
OdpowiedzUsuńRobiłam.rewelacja.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne. Właśnie konsumuje z tego przepisu kawałek. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńCiacho wstawiłam do piekarnika. Czekam... Zastanawiam się czy z innymi owocami też można je robić?
OdpowiedzUsuń