Aromatyczna i pachnąca grzybami.
Z pływającymi plasterkami pieczarek.
Przyprawiona czosnkiem i majerankiem.
Z dodatkiem natki pietruszki.
Zabielona słodką śmietanką.
Podana z makaronem.
Smacznego!
Składniki:
- 700 g pieczarek;
- 250 ml słodkiej śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 12% (w kartoniku, takiej do kawy);
- 1,5 bulionu (u mnie 1,5 l gorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym);
- 1 duża cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
- 1 łyżka majeranku;
- 3 łyżki masła;
- Sól;
- Pieprz;
- 250 g makaronu.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Cebulę obrać, drobno pokroić.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Na rozgrzane na patelni masło wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.
- Do zeszklonej cebuli dodać plasterki pieczarek i podsmażać przez około 10 - 15 minut. Na sam koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez bardzo krótką chwilę (około 30 sekund) razem podsmażać.
- Podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem przełożyć z patelni do garnka. Wlać bulion i gotować na średnim ogniu, aż pieczarki będą miękkie.
- Śmietankę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietankę wlać do zupy. Zupę zagotować.
- Dodać majeranek, natkę pietruszki. Doprawić solą i sporą porcją pieprzu. Zdjąć z ognia.
- Podawać gorącą z ugotowanym makaronem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 2,5 litry zupy.
- Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
- Słodką śmietankę UHT można zastąpić śmietanką o zawartości tłuszczu 30 lub 36% (tzw. kremówką).
- Zupę należy dobrze popieprzyć, aby nie była mdła.
- Zupę można zagęścić, dodając do śmietanki 2 - 3 łyżki mąki pszennej oraz chochlę gorącej zupy. Dokładnie wymieszać i wlać do zupy.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Bardzo lubię pieczarkową z makaronem, twoja jest super.
OdpowiedzUsuńIdealna
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.