wtorek, 5 maja 2015

Zupa pieczarkowa zabielana

Zupa pieczarkowa zabielana...
Aromatyczna i pachnąca grzybami. 
Z pływającymi plasterkami pieczarek.
Przyprawiona czosnkiem i majerankiem.
Z dodatkiem natki pietruszki.
Zabielona słodką śmietanką.
Podana z makaronem.
Smacznego!


Składniki:
  1. 700 g pieczarek;
  2. 250 ml słodkiej śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 12% (w kartoniku, takiej do kawy);
  3. 1,5 bulionu (u mnie 1,5 l gorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym);
  4. 1 duża cebula;
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. 2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
  7. 1 łyżka majeranku;
  8. 3 łyżki masła;
  9. Sól;
  10. Pieprz;
  11. 250 g makaronu.

Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  3. Cebulę obrać, drobno pokroić.
  4. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. Na rozgrzane na patelni masło wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.
  7. Do zeszklonej cebuli dodać plasterki pieczarek i podsmażać przez około 10 - 15 minut. Na sam koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez bardzo krótką chwilę (około 30 sekund) razem podsmażać.
  8. Podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem przełożyć z patelni do garnka. Wlać bulion i gotować na średnim ogniu, aż pieczarki będą miękkie.
  9. Śmietankę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietankę wlać do zupy. Zupę zagotować. 
  10. Dodać majeranek, natkę pietruszki. Doprawić solą i sporą porcją pieprzu. Zdjąć z ognia.
  11. Podawać gorącą z ugotowanym makaronem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 2,5 litry zupy.
  2. Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
  3. Słodką śmietankę UHT można zastąpić śmietanką o zawartości tłuszczu 30 lub 36% (tzw. kremówką).
  4. Zupę należy dobrze popieprzyć, aby nie była mdła.
  5. Zupę można zagęścić, dodając do śmietanki 2 - 3 łyżki mąki pszennej oraz chochlę gorącej zupy. Dokładnie wymieszać i wlać do zupy.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


3 komentarze: