Wiórki zielonej, młodej kapusty.
Kawałki pomidorów, plastry marchewki.
Drobno posiekany koperek i natka pietruszki.
Pełnia wiosny na talerzu.
Smacznego!
Składniki:
- 1/2 główki niedużej, młodej kapusty;
- 5 średnich ziemniaków;
- 1 średnia marchewka;
- 1 średnia pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- Biała część pora;
- 3 średnie, dojrzałe pomidory;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 1 liść laurowy;
- 1/2 pęczka koperku;
- 1/2 pęczka natki pietruszki;
- 1,5 l zimnej wody;
- 1 łyżka vegety;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować/pokroić. Przełożyć do miski, delikatnie posolić i wymieszać.
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w plastry. Pietruszkę, seler i por pozostawić w całości.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
- Natkę pietruszki i koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Pomidory naciąć w krzyż na czubku, sparzyć (tj. włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła pomidory), odstawić na 10 minut, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, por, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać łyżkę vegety. Gotować na średnim ogniu, aż wywar zacznie wrzeć.
- Gdy zupa się zagotuje dodać poszatkowaną kapustę. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.
- Następnie dodać pokrojone, obrane ze skórki pomidory i gotować na średnim ogniu przez kolejne 10 minut, aż pomidory się rozpadną.
- Na koniec do zupy dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Wymieszać. Zestawić z ognia.
- Ugotowaną zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2,75 litra zupy.
- Zupę można także ugotować na rosole drobiowym czy na żeberkach.
- Pomidory do zupy muszą być dojrzałe. Inaczej bardzo długo nie rozpadną się w zupie.
- Pomidory można zastąpić puszką pomidorów krojonych w zalewie (400 g) lub koncentratem pomidorowym (200 g).
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz