wtorek, 2 czerwca 2015

Ciasto z rabarbarem, bezą i rosą

Ciasto z rabarbarem, bezą i rosą...
Na spodzie kruche, złociste ciasto.
Budyniowo-rabarbarowe wnętrze.
Sztywna, dostojna pianka.
A na wierzchu krople rosy.
Pyszne, wiosenne ciasto.
Smacznego!


Składniki:

Ciasto kruche:
  1. 1,5 szklanki mąki pszennej;
  2. 0,5 szklanki białego cukru;
  3. 125 g margaryny;
  4. 1 jajo;
  5. 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa budyniowo-rabarbarowa:
  1. 4 żółtka jaj;
  2. 0,5 szklanki białego cukru;
  3. 1 budyń śmietankowy bez cukru (waga 40 g);
  4. 1 cukier wanilinowy (waga 16 g);
  5. 400 g rabarbaru (waga przed obraniem).
Beza z rosą:
  1. 4 białka jaj;
  2. 0,5 szklanki białego cukru.
Dodatkowo:
  1. Papier do pieczenia;
  2. Olej do wysmarowania blachy.
Szklanka = 250 ml


 Sposób przygotowania:
  1. Składniki na ciasto wsypać do miski/lub na stolnicę i szybko zagnieść kruche ciasto.
  2. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Dno tak przygotowanej blachy wylepić ciastem i dokładnie ponakłuwać widelcem.
  4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 10 - 15 minut, aż stanie się delikatnie złociste (u mnie trwało to 15 minut). Po tym czasie nie wyłączać piekarnika.
  5. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  6. W międzyczasie przygotować masę budyniowo-rabarbarową. Żółtka jaj utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem na puszystą masę. Dodać pokrojony rabarbar i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 30 minut. Po tym czasie nie wyłączać piekarnika.
  7. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek, stale miskując, dodawać powoli cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści.
  8. Po upływie powyższych 30 minut na ciasto wyłożyć ubitą pianę i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 15 minut (u mnie 10 minut), aż stanie się złocista.
  9. Ciasto kroić po całkowitym wystudzeniu.
  10. W miarę jak ciasto będzie stygło powinna zacząć pojawiać się na nim złota rosa.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 28 x 24 cm.
  2. Rabarbar można zastąpić innymi sezonowymi, świeżymi owocami.
  3. W miarę jak ciasto będzie stygło powinna zacząć pojawiać się na nim złota rosa. 
  4. Budyń śmietankowy można zastąpić waniliowym lub różowym np. truskawkowym.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


2 komentarze: