Na spodzie kruche, złociste ciasto.
Budyniowo-rabarbarowe wnętrze.
Sztywna, dostojna pianka.
A na wierzchu krople rosy.
Pyszne, wiosenne ciasto.
Smacznego!
Składniki:
Ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 0,5 szklanki białego cukru;
- 125 g margaryny;
- 1 jajo;
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa budyniowo-rabarbarowa:
- 4 żółtka jaj;
- 0,5 szklanki białego cukru;
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (waga 40 g);
- 1 cukier wanilinowy (waga 16 g);
- 400 g rabarbaru (waga przed obraniem).
Beza z rosą:
- 4 białka jaj;
- 0,5 szklanki białego cukru.
Dodatkowo:
- Papier do pieczenia;
- Olej do wysmarowania blachy.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto wsypać do miski/lub na stolnicę i szybko zagnieść kruche ciasto.
- Blachę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Dno tak przygotowanej blachy wylepić ciastem i dokładnie ponakłuwać widelcem.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 10 - 15 minut, aż stanie się delikatnie złociste (u mnie trwało to 15 minut). Po tym czasie nie wyłączać piekarnika.
- Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- W międzyczasie przygotować masę budyniowo-rabarbarową. Żółtka jaj utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem na puszystą masę. Dodać pokrojony rabarbar i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 30 minut. Po tym czasie nie wyłączać piekarnika.
- Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek, stale miskując, dodawać powoli cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści.
- Po upływie powyższych 30 minut na ciasto wyłożyć ubitą pianę i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 15 minut (u mnie 10 minut), aż stanie się złocista.
- Ciasto kroić po całkowitym wystudzeniu.
- W miarę jak ciasto będzie stygło powinna zacząć pojawiać się na nim złota rosa.
SMACZNEGO!
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 28 x 24 cm.
- Rabarbar można zastąpić innymi sezonowymi, świeżymi owocami.
- W miarę jak ciasto będzie stygło powinna zacząć pojawiać się na nim złota rosa.
- Budyń śmietankowy można zastąpić waniliowym lub różowym np. truskawkowym.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Mniam, wspaniale ci wyszło :-)
OdpowiedzUsuńna poczestunek iswieta
OdpowiedzUsuń