czwartek, 29 października 2015

Biszkoptowa rolada z jabłkami

Biszkoptowa rolada z jabłkami...
Wiórki soczystych jabłek.
Otulone ciastem biszkoptowym.
Oprószone cukrem pudrem.
Proste, szybkie i pyszne ciasto.
Polecam!

Składniki:
  1. 4 jaja;
  2. 1/2 szklanki białego cukru;
  3. 3/4 szklanki mąki pszennej;
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  5. 5 średnich jabłek.
Dodatkowo:
  1. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g) do oprószenia ściereczki;
  2. Cukier puder do oprószenia rolady. 
Szklanka = 250 ml


























Sposób przygotowania:
  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (na tzw. duże wiórki).
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka jaj oddzielić od żółtek.
  4. Białka wraz z cuker ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka i delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką, lub jak ja - mikserem na najniższych obrotach).
  5. Na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papier do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć równomiernie starte jabłka, a na jabłka równo wylać ciasto biszkoptowe.
  6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 30 minut.
  7. Po upieczeniu, gorące ciasto przełożyć (papierem na wierzchu) na wilgotną, oprószoną cukrem wanilinowym ściereczkę, delikatnie zdjąć papier do pieczenia i zwinąć w roladę.
  8. Zwiniętą roladę pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Wystudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę z wyposażenia piekarnika.
  2. Jabłka można oprószyć cynamonem i/lub drobno posiaknymi orzechami włoskimi.
  3. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

3 komentarze:

  1. zapewne tak smakuje jak wygląda apetycznie
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń