Wiórki soczystych jabłek.
Otulone ciastem biszkoptowym.
Oprószone cukrem pudrem.
Proste, szybkie i pyszne ciasto.
Polecam!
Składniki:
- 4 jaja;
- 1/2 szklanki białego cukru;
- 3/4 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 5 średnich jabłek.
Dodatkowo:
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g) do oprószenia ściereczki;
- Cukier puder do oprószenia rolady.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (na tzw. duże wiórki).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Białka jaj oddzielić od żółtek.
- Białka wraz z cuker ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka i delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką, lub jak ja - mikserem na najniższych obrotach).
- Na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papier do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć równomiernie starte jabłka, a na jabłka równo wylać ciasto biszkoptowe.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 30 minut.
- Po upieczeniu, gorące ciasto przełożyć (papierem na wierzchu) na wilgotną, oprószoną cukrem wanilinowym ściereczkę, delikatnie zdjąć papier do pieczenia i zwinąć w roladę.
- Zwiniętą roladę pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Wystudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę z wyposażenia piekarnika.
- Jabłka można oprószyć cynamonem i/lub drobno posiaknymi orzechami włoskimi.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
zapewne tak smakuje jak wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤
To są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńten wpis jest super!
OdpowiedzUsuń