poniedziałek, 21 marca 2016

Ciasto maślankowe


Składniki:
  1. 3 szklanki mąki pszennej;
  2. 1 szklanka maślanki;
  3. 2/3 szklanki białego cukru;
  4. 1/2 szklanki oleju;
  5. 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  6. 3 jaja;
  7. 3 krople aromatu śmietankowego;
  8. 200 g dżemu brzoskwiniowego - do posmarowania ciasta po wierzchu;
  9. Tłuszcz do wysmarowania keksówki.
Szklanka = 250 ml.


Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składnki na ciasto tj. mąkę, cukier, olej, maślankę, proszek do pieczenia, jaja i aromat śmietankowy wsypać/wlać/wbić do miski i wymieszać widelcem do połączenia składników.
  2. Keksówkę wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę na ciasto.
  3. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 40 - 60 minut, aż do suchego patyczka.
  4. Dżem brzoskiwniowy zblendować na gładką masę i podsmażać w małym rondelku przez około 5 minut.
  5. Ciepłym, gładkim dżemem posmarować ciasto po wierzchu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 31 cm x 10 cm.
  2. Kolejność dodawania składników do miski nie ma znaczenia.
  3. Glazurę z dżemu można zastąpić lukrem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




























3 komentarze: