środa, 23 marca 2016

Domowe mleko sezamowe


Składniki:
  1. 1 szklanka ziaren sezamu (najlepiej niełuskanego);
  2. 1 litr ciepłej, przegotowanej wody;
  3. 3 suszone daktyle;
  4. Szczypta soli.

























Sposób przygotowania:
  1. Do kielicha blendera kielichowego wsypać ziarna sezamu, daktyle i sól. Wlać ciepłą, przegotowaną wodę i dokładnie zblendować.
  2. Tak przygotowane mleko przecedzić przez sito wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić powstałe mleko od pulpy sezamowej.
  3. Mleko sezamowe przelać do butelki, szczelnie zakręcić i przechowywać  w lodówce.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 800 ml mleka sezamowego.
  2. Mleko należy przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte, przez max.  3 dni.
  3. Mleko sezamowe rozwarstwia się i wymaga wstrząśnięcia przed użyciem. 
  4. Mleko to idelanie nadaje się do kawy i jest bogatym źródłem wapnia.
  5. Daktyle można zastąpić innym środkiem słodzącym np. miodem czy melasą.
Źródło przepisu: Szybkie gotowanie.

4 komentarze:

  1. Fajny blog pisany ciekawym językiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  3. Napisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!

    OdpowiedzUsuń