- 1 szklanka ziaren sezamu (najlepiej niełuskanego);
- 1 litr ciepłej, przegotowanej wody;
- 3 suszone daktyle;
- Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do kielicha blendera kielichowego wsypać ziarna sezamu, daktyle i sól. Wlać ciepłą, przegotowaną wodę i dokładnie zblendować.
- Tak przygotowane mleko przecedzić przez sito wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić powstałe mleko od pulpy sezamowej.
- Mleko sezamowe przelać do butelki, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 800 ml mleka sezamowego.
- Mleko należy przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte, przez max. 3 dni.
- Mleko sezamowe rozwarstwia się i wymaga wstrząśnięcia przed użyciem.
- Mleko to idelanie nadaje się do kawy i jest bogatym źródłem wapnia.
- Daktyle można zastąpić innym środkiem słodzącym np. miodem czy melasą.
Źródło przepisu: Szybkie gotowanie.
Brawa dla autora tego tekstu !
OdpowiedzUsuńFajny blog pisany ciekawym językiem :)
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńNapisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!
OdpowiedzUsuń