środa, 4 maja 2016

Klopsiki w zalewie octowej


Składniki:

Klopiski:
  1. 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  2. 1 jajo;
  3. 1 średnia cebula;
  4. 1 bułka kajzerka;
  5. Sól;
  6. Pieprz;
  7. Woda do namoczenia kajzerki;
  8. Bułka tarta do obtaczania klopsików;
  9. Olej/smalec do smażenia klopsików.
Zalewa octowa:
  1. 3 szklanki zimnej wody;
  2. 1 szklanka octu spirytusowego 10 %;
  3. 3/4 szklanki białego cukru;
  4. 1 duża cebula;
  5. 1 ząbek czosnku;
  6. 1 płaska łyżeczka soli;
  7. 3 ziarna ziela angielskiego;
  8. 1 liść laurowy.
Szklanka = 250 ml.


Sposób przygotowania:
  1. Cebulę do klopsików zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  2. Kajzerkę włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia. Namoczoną kajzerkę dobrze odcisnąć z wody i drobno pokruszyć.
  3. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajo, namoczoną i pokruszoną kajzerkę, startą cebulę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić masę jak na kotlety mielone.
  4. Z wyrobionej masy mięsnej formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rogrzanym na patelni oleju/smalcu, z każdej strony, na złoty kolor.
  5. Przygotować zalewę. Cebulę pokroić w talarki. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
  6. Do garnka wlać wodę. Dodać ocet, cukier, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zagotować.
  7. Do zagotowanej zalewy dodać pokrojoną cebulę i czosnek i gotować jeszcze razem przez około 2 - 3 minuty.
  8. Klopski przełożyć do dużego, wyparzonego słoika. Zalać gorącą zalewą i dostawić do całkowitego wystygnięcia.
  9. Słoik z wystudzonymi klopsikami w zalewie szczelnie zakręcić/zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
  10. Podawać jako przekąskę na zimno.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 17 klopsików.
  2. Do przygotowania klopsików można użyć mięsa mielonego drobiowego, wieprzowego czy wieprzowo-wołowego.
  3. Podobno klopsiki najlepiej smakują, jeśli zostaną usmażone na smalcu.
  4. Ilość octu w zalewie można zmniejszyć do 3/4 szklanki, a cukru do 3 łyżek. Ja robiłam zgodnie z podanym przepisem tj. ze szklanki octu i 3/4 szklanki cukru.
  5. Klopsiki można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku, przez około 1 tydzień.
  6. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


9 komentarzy:

  1. Pyszności. Moja teściowa robiła kiedyś podobne, zawsze błyskawicznie znikały.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do kajzerki woda czy mleko bo trochę jest sprzeczność w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woda.
      Przepraszam za pomyłkę.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  3. Brawa dla autora tego tekstu !

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Artykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A mnie ciekawi czy takie klopsy można zamknąć w słoik na dłużej? Można je pasteryzować?

    OdpowiedzUsuń