poniedziałek, 14 marca 2016

Jajka z groszkiem







Składniki:
  1. 6 jaj;
  2. Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);
  3. 2 łyżki majonezu;
  4. Sól;
  5. Pieprz.

























Sposób przygotowania:
  1. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać ze skorupek. Pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do miseczki.
  2. Groszek odcedzić z zalewy. Dodać do pokrojonych jajek. Wymieszać.
  3. Do jajek z groszkiem dodać majonez. Wymieszać.
  4. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Wstawić do lodówki na min. 30 minut w celu schłodzenia.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi niewielka, widoczna na zdjęciach miseczka sałatki.
  2. Majonez można wymieszać, w proporcji 1:1, z gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  3. Przed podaniem, jajka z groszkiem, można oprószyć drobno posiekanym szczypiorkiem.
  4. Smak sałatki można wzbogacić o pokrojonego w kostkę ogórka konserowego lub szynkę.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

3 komentarze: