poniedziałek, 14 marca 2016

Twarożek śniadaniowy

 Składniki:
  1. 250 g sera białego, półtłustego;
  2. Pęczek rzodkiewek;
  3. 1 ogórek wężowy;
  4. 1 łyżka posiekanego szczypiorku;
  5. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  6. Sól;
  7. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Ogórka i rzodkiewki umyć, osuszyć. Ogórka obrać ze skórki.
  2. Tak przygotowane warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. drobne wiórki). Starte warzywa przełożyć na sito, posolić, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru soku.
  3. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Biały ser przełożyć do miseczki, rozetrzeć widelcem. Dodać posiekany szczypiorek, starte i odsączone ogórki i rzodkiewki, śmietanę i wymieszać.
  5. Twarożek przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawać z ulubionym pieczywem.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi widoczna na zdjęciach miseczka twarożku.
  2. Do twarożku najlepiej nadaje się biały ser o gładkiej konsystencji, u mnie serek śmietankowy "Krówka" osm Rawicz.
  3. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze: