wtorek, 15 marca 2016

Sałatka z tortellini

Składniki:
  1. Opakowanie tortellini z mięsem (waga 250 g);
  2. 1 średni ogórek wężowy;
  3. Puszka kukurydzy (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
  4. 2 średnie pomidory;
  5. 1 średnia, czerwona papryka;
  6. Pęczek szczypiorku;
  7. 1 łyżka przyprawy tzatziki (u mnie Prymat);
  8. Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (u mnie Knorr);
  9. 1 łyżka oleju;
  10. 3 łyżki majonezu;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski.
  2. Paprykę, ogórka i pomidora umyć i osuszyć. Ogórka obrać ze skórki. Paprykę oczyścić z błon i nasion. Pomidory, paprykę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Dodać do tortellini.
  3. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki.
  4. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki.
  5. Sos sałatkowy wymieszać z olejem (1 łyżka). Dodać do tortellini z warzywami i dokładnie wymieszać.
  6. Do sałatki dodać przyprawę tzatziki i majonez i dobrze wymieszać.
  7. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi spora porcja sałatki.
  2. Szczypiorek można zastąpić koperkiem.
  3. Sałatkę należy podać niedługo po przygotowaniu. Sałatka im dłużej stoi, tym bardziej podchodzi wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




7 komentarzy:

  1. Połowy już nie ma ☺, pyszna. Rodzinka się zajada. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie wygląda ta sałatka. Muszę ją wykonać koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  4. To są zdecydowanie moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem pewna że ta sałatka smakuje doskonale.

    OdpowiedzUsuń