wtorek, 15 marca 2016

Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką

Składniki:
  1. Opakowanie makaronu w kształcie ryżu (waga 250 g);
  2. 1 średni ogórek wężowy;
  3. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
  4. 150 g dobrej jakości szynki (u mnie wędzony filet z indyka);
  5. 3 jaja;
  6. 1/2 peczka koperku;
  7. 3 łyżki majonezu;
  8. 1 ząbek czosnku;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski.
  2. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać ze skorupek. Pokroić w kostkę. Dodać do makaronu.
  3. Koperek i ogórka umyć i osuszyć. Koperek drobno posiekać. Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę. Koperek i ogórka dodać do makaronu. Wymieszać.
  4. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki.
  5. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki.
  6. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  7. Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać.
  8. Do sałatki dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.
  9. Sałatkę doprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Sałatka w smaku jest delikatna i kremowa.
  2. Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojoną czerwoną paprykę.
  3. Ilość czosnku należy dostosować do własnych upodobań smakowych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


3 komentarze: