Składniki:
- 1 kg batatów;
- Puszka mleczka kokosowego (400 ml);
- 500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1/2 łyżki vegety);
- 1 średnia cebula;
- Kilka gałązek świeżej kolendry;
- 1 łyżka przyprawy garam masala;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
- Szczypta chili w płatkach;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
- Do podsmażonej cebuli dodać garam masala, ostrą paprykę, szczyptę płatków chili i pokrojone ziemniaki. Zalać bulionem (500 ml) i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ta ilość bulionu nie zakrywa w całości ziemniaków).
- Zdjąć z ognia. Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać i zblendować na gładki krem.
- Do kremu z batatów dodać drobno posiekaną kolendrę i wymieszać.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać gorącą, oprószoną płatkami chili i/lub drobno posiekaną kolendrą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,3 litra gęstej, kremowej zupy.
- Kolendrę można zastąpić świeżą natką pietruszki, ale wpłynie to na smak zupy.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńPolecam tego bloga, jest świetny!
OdpowiedzUsuńtakie blogi to ja lubie! fajnie poczytać ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńmiło tutaj jest :) ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńmusi być smaczne
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuń