środa, 23 marca 2016

Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym


Składniki:
  1. 1 kg batatów;
  2. Puszka mleczka kokosowego (400 ml);
  3. 500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1/2 łyżki vegety);
  4. 1 średnia cebula;
  5. Kilka gałązek świeżej kolendry;
  6. 1 łyżka przyprawy garam masala;
  7. 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
  8. Szczypta chili w płatkach;
  9. Sól;
  10. Pieprz;
  11. Olej.

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
  5. Do podsmażonej cebuli dodać garam masala, ostrą paprykę, szczyptę płatków chili i pokrojone ziemniaki. Zalać bulionem (500 ml) i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ta ilość bulionu nie zakrywa w całości ziemniaków).
  6. Zdjąć z ognia. Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać i zblendować na gładki krem.
  7. Do kremu z batatów dodać drobno posiekaną kolendrę i wymieszać.
  8. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Podawać gorącą, oprószoną płatkami chili i/lub drobno posiekaną kolendrą.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,3 litra gęstej, kremowej zupy.
  2. Kolendrę można zastąpić świeżą natką pietruszki, ale wpłynie to na smak zupy.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




6 komentarzy: