wtorek, 22 marca 2016

Surówka z pomidorów

 Składniki:
  1. 500 g pomidorów (u mnie malinowe);
  2. 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
  3. 2 łyżki drobno posiekanego koperku;
  4. 1 mała cebula;
  5. 3 łyżki oleju;
  6. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  7. Sok wyciśnięty z połowy cytryny;
  8. 1 płaska łyżeczka białego cukru;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, przełożyć do półmiska/salaterki.
  2. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić.
  3. Do miski (u mnie od miksera) wlać olej, śmietanę i sok z cytryny i ubić mikserem na puszyty kremowy sos. Następnie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, koperek i cebulę i wymieszać. Sos przyprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku.
  4. Ułożone w salaterce ósemki pomidorów zalać tak przygotowanym sosem.
  5. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Do sosu, w celu zaostrzenia jego smaku, można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  2. Świeżą natkę pietruszki i koperek, w razie potrzeby, można zastąpić suszonymi, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  3. Pomidory można sparzyć i obrać ze skóry. U mnie w surówce są pomidory ze skórą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze: