wtorek, 10 maja 2016

Babeczki pizzowe

 Składniki:
  1. 200 g mąki pszennej;
  2. 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  3. 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy + odrobina do obsypania po wierzchu babeczek;
  4. 1 łyżeczka bazylii;
  5. 1/2 łyżeczki oregano;
  6. 1 płaska łyżeczka soli;
  7. 1/2 szklanki mleka (najlepiej 3,2 %);
  8. 1/2 szklanki oleju;
  9. 2 jaja;
  10. 1 kulka mozzarelli (waga netto, po odsączeniu - 125 g);
  11. 150 g salami w plastrach;
  12. 1 mała, czerwona papryka;
  13. 6 pomidorków koktajlowych.
Dodatkowo/opcjonalnie:
  1. Papilotki do muffinek.
Szklanka = 250 ml

























Sposób przygotowania:
  1. Mozzarellę odsączyć z zalewy. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na tzw. grube wiórki.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w bardzo drobną kostkę.
  3. Salami drobno pokroić.
  4. Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  5. Przygotować 2 miski. Do jednej wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól, wymieszać. Do drugiej wlać wszystkie składniki mokre tj. mleko, olej i jaj, wymieszać.
  6. Wymieszane, mokre składniki przelać do miski z suchymi i wymieszać.
  7. Do ciasta dodać 2/3 startej mozzarelli, pokrojoną paprykę i salami i wymieszać.
  8. Formę do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto.
  9. Wierzch każdej babeczki popsypać pozostałą mozzarellą, ozdobić plasterkami pomidorków koktajlowych i oprószyć przyprawą do pizzy.
  10. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 25 minut.
  11. Podawać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 12 babeczek.
  2. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.



























5 komentarzy:

  1. Bardzo nietypowe babeczki :D Myślę, że w moim domu się przyjmą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodaję jeszcze czosnek, pieprz, paprykę słodką i ostrą, trochę sera żółtego, kilka pieczarek i ogórka konserwowego. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń