- 1 duża, czerwona papryka;
- 4 ostre papryczki chili (u mnie 2 czerwone, 1 zielona i 1 żółta);
- 1 duża cebula;
- Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g);
- 1 łyżeczka białego cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/2 łyżeczki chili w proszku;
- 1/4 szklanki zimnej wody;
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki zimnej wody;
- Olej do smażenia.
- Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Paprykę i papryczki chili umyć, osuszyć, oczyścić z błon, bardzo drobno pokroić.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mąkę wsypać do zimnej wody i dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzany na patelni olej (około 3 łyżek) wrzucić drobno pokrojoną cebulę, paprykę i chili i podsmażyć. Dodać sól, cukier i chili w proszku. Smażyć, aż cały powstały płyn odparuje.
- Następnie dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pomidory z puszki wraz z zalewą i wodę. Patelnię przykryć przykrywką, a całość dusić jeszcze, pod przykryciem, na małym ogniu, przez 25 - 30 minut.
- Gdy warzywa będą już miękkie dodać ocet, ewentualnie doprawić jeszcze solą, pieprzem, cukrem lub chili do smaku.
- Dodać rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną, wymieszać i gotować całość, na bardzo małym ogniu, przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Gorący sos przelać do słoika/słoików. Słoiki odwróci ćdo góry dnem i odstawić do wystygnięcia.
- Podawać z nachosami, krakersami czy chipsami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisów:
- Z podanych składników wychodzi około 800 ml salsy.
- Ostrość salsy można dowolnie regulować, zmniejszając/zwiększając ilość świeżego i sproszkowanego chili.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Lista ze składnikami - używaj tej bez numerków, bo ta troche zmieszanie robi leciutkie :)
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńlubie ostre
OdpowiedzUsuń