wtorek, 10 maja 2016

Salsa meksykańska


Składniki:
  1. 1 duża, czerwona papryka;
  2. 4 ostre papryczki chili (u mnie 2 czerwone, 1 zielona i 1 żółta);
  3. 1 duża cebula;
  4. Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g);
  5. 1 łyżeczka białego cukru;
  6. 1 łyżeczka soli;
  7. 2 ząbki czosnku;
  8. 1/2 łyżeczki chili w proszku;
  9. 1/4 szklanki zimnej wody;
  10. 1 łyżka octu jabłkowego;
  11. 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki zimnej wody;
  12. Olej do smażenia.
Szklanka = 250 ml

Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę.
  2. Paprykę i papryczki chili umyć, osuszyć, oczyścić z błon, bardzo drobno pokroić.
  3. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Mąkę wsypać do zimnej wody i dokładnie wymieszać.
  5. Na rozgrzany na patelni olej (około 3 łyżek) wrzucić drobno pokrojoną cebulę, paprykę i chili i podsmażyć. Dodać sól, cukier i chili w proszku. Smażyć, aż cały powstały płyn odparuje.
  6. Następnie dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pomidory z puszki wraz z zalewą i wodę. Patelnię przykryć przykrywką, a całość dusić jeszcze, pod przykryciem, na małym ogniu, przez 25 - 30 minut.
  7. Gdy warzywa będą już miękkie dodać ocet, ewentualnie doprawić jeszcze solą, pieprzem, cukrem lub chili do smaku.
  8. Dodać rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną, wymieszać i gotować całość, na bardzo małym ogniu, przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  9. Gorący sos przelać do słoika/słoików. Słoiki odwróci ćdo góry dnem i odstawić do wystygnięcia.
  10. Podawać z nachosami, krakersami czy chipsami.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisów:
  1. Z podanych składników wychodzi około 800 ml salsy.
  2. Ostrość salsy można dowolnie regulować, zmniejszając/zwiększając ilość świeżego i sproszkowanego chili.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























3 komentarze: