Składniki:
- 250 g makaronu (u mnie mafaldine, Lubella);
- 1 średnie, dojrzałe awokado;
- 1 żółtko jaja;
- 1/2 szklanki startego parmezanu + odrobina do posypania po wierzchu;
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
- 125 g surowego, wędzonego boczku;
- 1 ząbek czosnku;
- Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- Sól;
- Pieprz.
Szklanka = 1 cup = 240 ml.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ.
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Wycisnąć sok z połowy cytryny.
- Boczek pokroić w drobną kostkę.
- Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miazgę).
- Do pojemnika rozdrabniacza blendera/malaksera włożyć miąższ awokado, dodać żółtko jaja, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu, wlać śmietankę i zblendować na kremową, gładką i puszystą masę.
- Na rozgrzanej na patelni oliwie (1 łyżka) podsmażyć pokrojony boczek na złocisty kolor.
- Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać sos z awokado, śmietanki, żółtka, czosnku i cytryny, starty parmezan i podsmażony boczek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
- Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony startym parmezanem (opcjonalnie).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób.
- Awokado musi być dojrzałe, tj. miękkie. Inaczej sos będzie miał grudki i może mieć gorzki posmak.
- Makaron ma cytrynowy, orzeźwiający smak, idelany na ciepłe dni.
- Makaron należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem sosu.
- Czas przygotowania tej potrawy wynosi max. 30 minut.
Źródło przepisu: Tasty on BuzzFeed.
pięknie wygląda to danie :)
OdpowiedzUsuń