wtorek, 4 października 2016

Makaron alla carbonara z awokado

























Składniki:
  1. 250 g makaronu (u mnie mafaldine, Lubella);
  2. 1 średnie, dojrzałe awokado;
  3. 1 żółtko jaja;
  4. 1/2 szklanki startego parmezanu + odrobina do posypania po wierzchu;
  5. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
  6. 125 g surowego, wędzonego boczku;
  7. 1 ząbek czosnku;
  8. Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny;
  9. 1 łyżka oliwy z oliwek;
  10. Sól;
  11. Pieprz.
Szklanka = 1 cup = 240 ml.

Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ.
  3. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Wycisnąć sok z połowy cytryny.
  5. Boczek pokroić w drobną kostkę.
  6. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miazgę).
  7. Do pojemnika rozdrabniacza blendera/malaksera włożyć miąższ awokado, dodać żółtko jaja, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu, wlać śmietankę i zblendować na kremową, gładką i puszystą masę.
  8. Na rozgrzanej na patelni oliwie (1 łyżka) podsmażyć pokrojony boczek na złocisty kolor.
  9. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać sos z awokado, śmietanki, żółtka, czosnku i cytryny, starty parmezan i podsmażony boczek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
  10. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony startym parmezanem (opcjonalnie).
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób.
  2. Awokado musi być dojrzałe, tj. miękkie. Inaczej sos będzie miał grudki i może mieć gorzki posmak.
  3. Makaron ma cytrynowy, orzeźwiający smak, idelany na ciepłe dni.
  4. Makaron należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem sosu.
  5. Czas przygotowania tej potrawy wynosi max. 30 minut.
Źródło przepisu: Tasty on BuzzFeed.



1 komentarz: