Składniki:
- 1 szklanka białego ryżu;
- 1 średnia marchewka;
- 1 duża cebula;
- 1/2 pęczka szczypiorku;
- 1 papryczka chili;
- 1 jajo;
- 1/2 łyżki vegety;
- 1 czubata łyżka curry;
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru;
- Olej do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody, w której będzie gotowany vegetę (1/2 łyżki). Odcedzić.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Papryczkę chili umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Marchewkę umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Szczypiorek umyć, osuszyć, grubo posiekać.
- N rozgrzany na patelni olej wrzucić kosteczki cebuli i plasterki chili i delikatnie podsmażyć.
- Do podsmażonej cebuli z chili dodać ugotowany ryż. Wymieszać i razem podsmażać, na średnim ogniu, przez około 5 minut.
- Do ryżu z cebulą i chili dodać startą marchewkę, posiekany szczypiorek, przyprawić curry, imbirem, solą i pieprzem, wymieszać i krótką chwilę razem podsmażać.
- Następnie na środku patelni z ryżem zrobić wolne miejsce, wbić w nie jajo i smażyć, aż się zetnie. Ścięte jajo energicznie i szybko wymieszać z ryżem i warzywami. Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Widoczna na zdjęciach porcja ryżu została przygotowana z podwójnej liczby składników.
- Z dodatku papryczki chili można zrezygnować lub zastąpić ją chili w proszku.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Chętnie sama przygotuję tak pyszne danie. Super wpis
OdpowiedzUsuń